ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

ΧΑΝΙΑ

Γεωγραφικά - μεγάλες πόλεις, παραλίες, βουνά, λίμνες.

Τελευταία ενημέρωση Σεπτέμβριος.2011


Προς τα βόρεια ξεχωρίζουν τρεις χερσόνησοι: η χερσόνησος της Γραμβούσας δυτικότερα που καταλήγει στο ακρωτήριο Βούζα και πολύ κοντά το μικρότερο ακρωτήρι Τηγάνι, η χερσόνησος του Ροδωπου στο μέσο περίπου με το ακρωτήριο Σπάντα και του Ακρωτηρίου ανατολικότερα. Επίσης, στην είσοδο του κόλπου της Σούδας βρίσκεται το ακρωτήριο Δρέπανο.

Στη μεγάλη έκταση των παραλίων σχηματίζονται μικροί και μεγαλύτεροι κόλποι κυρίως στη βόρεια πλευρά. Μεταξύ των χερσονήσων Γραμβούσας και Ροδωπού ο κόλπος Κισσάμου και μεταξύ των χερσονήσων Ροδωπού και Ακρωτηρίου ο μεγάλος κόλπος των Χανίων.

Πιο ανατολικά είναι ο κόλπος της Σούδας και ακόμα πιο ανατολικά, κοντά στα σύνορα με το νομό Ρεθύμνου, είναι ο κόλπος του Αλμυρού. Γενικά, το έδαφος του νομού είναι ορεινό με τα Λευκά Όρη να κυριαρχούν στα ΒΔ. Σχηματίζονται μεταξύ των ορεινών όγκων και φαράγγια: εκτός του πολύ γνωστού φαραγγιού της Σαμαριάς, υπάρχουν και το φαράγγι της Θερίσσου και το φαράγγι της Ίμπρου. Υπάρχουν όμως και πεδιάδες, όπως των Χανίων, του Καστελλίου, του Βάμου και του Καντάνου αλλά και το οροπέδιο του Ομαλού.

Οι λίγοι ποταμοί της περιοχής είναι μικροί όπως και η λίμνη Κουρνά -η μοναδική της Κρήτης- που βρίσκεται ανατολικά των Χανίων.

Ολόκληρος ο νομός είναι κατάσπαρτος με ενδιαφέρουσες τοποθεσίες ιστορικής σημασίας και φυσικής ομορφιάς. Το φαράγγι της Σαμαριάς, που έχει ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός ήδη από το 1962, με την επιβλητική του φύση γίνεται πόλος έλξης επισκεπτών που αποφασίζουν να διαβούν το μονοπάτι (από την άνοιξη ως τα μέσα φθινοπώρου, οπότε κι επιτρέπεται) συνολικού μήκους 17χλμ. και πλάτους κυμαινόμενου από 300 ως 3 μ.
Η πεζοπορία ξεκινάει από τον Ομαλό και στη διαδρομή εναλλάσσονται το πράσινο τοπίο με το πέτρινο μέχρι το τέλος, στην παραλία της Αγίας Ρουμέλης μετα από περίπου 5-7 ώρες. Σε όλη αυτή το χρόνο μπορεί κανείς να δει την άγρια χλωρίδα και πανίδα της Κρήτης (όπου και τα γνωστά Κρι-Κρι), τις πηγές του δροσερού νερού από τα χιόνια που λιώνουν, τον Γκίγκιλο, την ψηλή κορυφή και τα άλλα βουνά, τα ερείπια του εγκαταλελειμμένου χωριού Σαμαριά περίπου στη μέση της διαδρομής.
Το φαράγγι του Θερίσσου είναι μικρότερο και μπορεί κανείς να το διανύσει με αυτοκίνητο απολαμβάνοντας τη διαδρομή δίπλα σε ποτάμι και ανάμεσα από ελιές και πλατάνια καταλήγοντας στο χωριό Θέρισσος.
 
Διάφορα μικρά νησιά βρίσκονται περιμετρικά του νομού.
 
Η νησίδα Γραμβούσα είναι στο ομώνυμο ακρωτήριο, υπάρχει το Ελαφονήσι στο δυτικότερο άκρο του νομού, οι Άγιοι Θεόδωροι απέναντι στον κόλπο των Χανίων, αλλά και η Γαύδος και η Γαυδοπούλα, που αποτελούν το νοτιότερο σημείο της ελληνικής επικράτειας αλλα και της ευρωπαϊκής ηπείρου.
 
Η πρωτεύουσα του νομού είναι τα Χανιά, με το πολύ όμορφο λιμάνι, όπου τα σπίτια προς τη θάλασσα συνθέτουν μια εικόνα που μοιάζει σχεδόν με σκηνικό. Άλλες σημαντικές θέσεις στα βόρεια του νομού είναι ο Κίσσαμος, οι Μουρνιές και βέβαια η Σούδα, και πιο νότια ξεχωρίζουν ο Ομαλός και η Παλαιοχώρα μεταξύ άλλων.