ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

Φυσικά και βιολογικά καλλυντικά

Τελευταία ενημέρωση Τρίτη, 12 Απριλίου 2011 9:00:03 μμ

  

Τα Φυσικά καλλυντικά έχουν  μια σημαντική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι είμαστε υπεύθυνοι για τον κόσμο στον οποίο ζούμε, και μια αυξανόμενη ανησυχία για την υγεία μας. Εκτιμούμε την εύθραυστη ισορροπία του φυσικού κόσμου και  προσπαθούμε να διατηρήσουμε αυτή την αρμονία με τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων που φτιάχνουμε για εμάς και να είναι όσο το δυνατόν αβλαβή για τη γη. Η ανησυχία για την εμφάνιση μας πρέπει να είναι ισορροπημένες με την εξεύρεση συνείδησης έτσι ώστε να φροντίζουμε για το δέρμα μας  αλλά και για την υγεία μας εν γένει. Τα φυσικά καλλυντικά θα πρέπει να  προσφέρουν ομορφιά και υγεία.

Ωστόσο η αγορά  τα τελευταία χρόνια κατακλύζεται από πληθώρα «φυσικών» καλλυντικών, ελάχιστα όμως από αυτά είναι πραγματικά φυσικά ή έστω κι αν είναι μπορεί τα φυσικά συστατικά που περιέχουν να μην ενδείκνυνται  για την υγεία μας.
Μια ακόμη ελληνική πρωτοτυπία είναι και τα λεγόμενα φυτικά καλλυντικά. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν γίνεται διαχωρισμός φυσικών και φυτικών καλλυντικών. Σε Ευρώπη και Αμερική τα καλλυντικά που δεν έχουν χημικά τα ονομάζουν natural cosmetics και τούμπαλιν θεωρείται αυτονόητο πως τα natural cosmetics δηλαδή τα φυσικά καλλυντικά είναι τέτοια μόνον αν κι εφόσον δεν περιέχουν χημικά και δεν δοκιμάζονται σε ζώα.
Στην Ελλάδα ο διαχωρισμός σε φυτικά καλλυντικά γίνεται εκ του πονηρού γιατί κάποια καλλυντικά μπορεί να είναι φυτικά – δηλαδή οι πρώτες ύλες να προέρχονται από φυτά και βότανα – όμως να μην είναι φυσικά δηλαδή κάλλιστα μπορεί να περιέχουν κάθε είδους χημικά.
Έτσι δημιουργήθηκε και προωθήθηκε εντέχνως από μερικές πολύ μεγάλες εταιρείες ο όρος φυτικά καλλυντικά ώστε να μπερδεύεται ο κόσμος και να ταυτίζει το φυτικό με το φυσικό ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.
 Πώς όμως μπορεί κανείς να αποφασίσει τι είναι καλό για εμάς και τι δεν είναι;
Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να υπάρχει κάποια πιστοποίηση ανεξάρτητου οργανισμού με διεθνή κύρος και αποδοχή, να αναγράφονται τα συστατικά του προϊόντος και η εταιρεία παραγωγής να έχει μια γενικότερη «πράσινη» πολιτική.
Βεβαίως ο πιο ασφαλής τρόπος είναι να εξετάζουμε μόνοι μας τα συστατικά του κάθε προϊόντος γιατί ακόμη και οι πιστοποιήσεις bio δεν μας εξασφαλίζουν 100%.
Τα τελευταία 5 χρόνια έχει γίνει μια επανάσταση στην αγορά φυσικών προϊόντων σε Ευρώπη και Αμερική και φυσικά στον χώρο των καλλυντικών. Είναι τα λεγόμενα eco ethical προϊόντα κι επιχειρήσεις  που υπόκεινται σε πολύ αυστηρούς ελέγχους και με πολύ αυστηρά κριτήρια.
Τα  eco ethical καλλυντικά δεν έχουν μόνον την έγκριση των αντίστοιχων ΕΟΦ  της Ευρώπης και της Αμερικής, ούτε μόνον την έγκριση κι έλεγχο των μεγάλων διεθνών οργανισμών βιολογικής πιστοποίησης όπως η Eco Cert αλλά  και από διεθνής ανεξάρτητους οργανισμούς όπως FTO ή Εthical Junction. Οργανισμοί που διασφαλίζουν όχι μόνον την άριστη ποιότητα 100% φυσικών προϊόντων αλλά και μια γενικότερη περιβαλλοντική και κοινωνική πολιτική των επιχειρήσεων που παρέχουν πιστοποίηση.
Πρέπει να χρησιμοποιούνται ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας, να μην γίνονται πειράματα σε ζώα, να μην υπάρχει υπερχρήση του τοπικού πλούτου, να μην είναι προϊόν εκμετάλλευσης ανθρώπων και άλλα πολλά κριτήρια που δίνουν μια άλλη διάσταση στην καταναλωτική συνείδηση.
Υπολογίζεται πως  σε Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία τα eco ethical προϊόντα έχουν πλέον το 20%  της αγοράς καλλυντικών.
Έτσι γίνεται ένας μοναδικός συνδυασμός  της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας με το φυσικό-eco, το ηθικό-ethical και το παραδοσιακό-ethnic και όλη αυτή η αντίληψη για το εμπόριο και πιο συγκεκριμένα για τα καλλυντικά και την περιποίηση ομορφιάς έχει γίνει ένας τρόπος ζωής που καλείται eco ethnical.