ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

Ζητούνται ενεργοί πολίτες

Τελευταία ενημέρωση Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010 9:26:19 μμ

Ηρακλής Γαλανάκης 11.5.2010

ΠΑΤΡΙΣ 11.5.2010

Την περασμένη Τετάρτη φιλοξένησε η ΠΑΤΡΙΣ το κείμενό μου,που έφερε τον τίτλο “Καλλικράτης της πλεονεξίας;". Στο κείμενο αυτό διατύπωνα την άποψη γιατί το αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης”, εδώ και πολλά χρόνια, θα μπορούσε να είναι ένα σύγχρονο και λειτουργικό αεροδρόμιο.Εξέθετα τη δική μου ερμηνεία για την επιλογή  της ευρύτερης περιοχής Καστελλίου-Θραψανού-Αρκαλοχωρίου. Τόνιζα δε τη φυσιολογική κατά τη γνώμη μου θέση, ότι στην περίπτωση που δημιουργηθεί το αεροδόμιο στην περιοχή αυτή, δεν μπορεί να απολαμβάνουν τα θετικά οι παραλιακοί δήμοι με την προσάρτηση του δήμου Καστελλίου και τα αρνητικά οι δήμοι Θραψανού και Αρκαλοχωρίου.

Στην ΠΑΤΡΙΣ της Πέμπτης ο δήμαρχος Καστελλίου κ. Σμυρνάκης, εκφράζει τη δυσφορία του με τον τρόπο που του επιτρέπει η παιδεία και το επίπεδό του.

Δεν αποσύρω ούτε μια λέξη. Για την καλύτερη δυνατή, όμως, ενημέρωση των φίλων αναγνωστών θεωρώ υποχρέωση να διευκρινίσω γιατί έκανα λόγο για “τσαμπουκά, εκβιασμό και διαπλοκή”

Διαπλοκή..

Η ΠΑΤΡΙΣ στις στήλες της “ χθες, σήμερα. Αύριο”, έχει αναφέρει , δυο φορές, ότι Δασκάλα στο δήμο Καστελλίου, που κατάγεται από το νησί Πάρος, διαβίβασε φάκελο στον συντοπίτη της υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση, που της έδωσε ο κ. Σμυρνάκης. Η αναφορά αυτή έγινε σε δυο διαφορετικές ημερομηνίες, χωρίς καμία διάψευση, και ως ερμηνεία, για τη χωροταξική πρόταση που υπεβλήθη για διαβούλευση, σύμφωνα με την οποία ο δήμος Καστελλίου θα μπορούσε να μην πάει με τους δήμους Θραψανού  και Αρκαλοχωρίου με τους οποίους μοιράζονται ένα κοινό γεωγραφικό χώρο, αλλά με τους παραλιακούς δήμους. Και τίθεται το ερώτημα γιατί ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία και όχι η προβλεπόμενη δημοκρατική διαδικασία; Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στα όργανα της Βουλής, της ΚΕΔΚΕ και της ΤΕΔΚΗ στα οποία υπάρχει εκπροσώπηση του νομού μας; Κατά τη γνώμη μου, η παράκαμψη, δια της περιφρόνησης και της απαξίωσης των αιρετών θεσμικών οργάνων που μας εκπροσωπούν, λέγεται διαπλοκή.

Τσαμπουκάς και εκβιασμός...


Εδώ και αρκετούς μήνες οι τηλεοπτικοί και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, οι εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης του Ηρακλείου και της Κρήτης αναφέρονται σε απειλές και κινητοποιήσεις που έχουν ως στόχο την ικανοποίηση των απόψεων του κ. Σμυρνάκη. Αυτό δεν είναι τσαμπουκάς και εκβιασμός απέναντι στην Πολιτεία;

 

Ισονομία και κοινός νους...

Αν έχομε σήμερα το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και διατύπωσης απόψεων και θέσεων, δικαιωμάτων ισοπολιτείας,κτλ και τη θεσμική κατοχύρωσή τους, χωρίς αντίποινα και διώξεις, είναι γιατί πολλοί πλήρωσαν ως αντίτιμο στερήσεις, τιμωρίες, φυλακίσεις, βασανιστήρια, ακόμη και τη ζωή τους.

Ο δήμαρχος του Καστελλίου και οποιοσδήποτε άλλος δήμαρχος έχει το δικαίωμα και το καθήκον να προσφεύγει στην Δικαιοσύνη και να ζητά διόρθωση, όταν πιστεύει ότι έχει συκοφαντηθεί ή μειωθεί. Εχει δικαίωμα και καθήκον επίσης να προτείνει ότι πιστεύει ότι είναι καλύτερο για τον ίδιο και το τόπο του. Με μια προϋπόθεση όμως: Οτι αυτό θα γίνεται στο πλαίσιο του σεβασμού του δημοσίου συμφέροντος και της ισονομίας. Αν δεν υπάρχει θέμα δημιουργίας αεροδρομίου στην ευρύτερη περιοχή Καστελλίου-Θραψανού και Αρκαλοχωρίου, τότε ο δήμαρχος Καστελλίου έχει το δικαίωμα να προτείνει τη συγχώνεση του με τους παραλιακούς δήμους. Αν όμως γίνει το αεροδρόμιο όπως έχει αναγγελθεί από την Πολιτεία, τότε δεν είναι δυνατόν να πάνε τα οφέλη στους παραλιακούς και τα σκουπίδια στην περιοχή των δήμων Θραψανού και Αρκαλοχωρίου. Αυτό είναι εκτός κάθε έννοιας ισονομίας και κοινής λογικής.

Κοινή λογική...

Το καλύτερο για την ανάπτυξη της περιοχής και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, είναι η ενότητα δράσεων με στόχο την ελαχιστοποίηση των αρνητικών παρενεργειών που ανέφερα την περασμένη Τετάρτη και την μεγιστοποίηση των θετικών επιπτώσεων. ΤΩΡΑ. Γιατί μετά “ το πουλί θα έχει πετάξει” όπως λέγεται και στο τόπο μας.

Ανάλογες απόψεις για το κατά τη γνώμη μου συμφέρον του τόπου μας, έχω διατυπώσει και για άλλα θέματα του νομού μας, όπως π.χ. για τον ΕΝΙΣΑ, το Ευρωπαϊκό Σχολείο, τη Βικελαία Βιβλιοθήκη, κτλ, με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και οδηγό το δικαίωμα και χρέος που έχω ως ενεργός πολίτης. Αδιαφορώντας για το κόστος..

Παρά το γεγονός ότι αυτό που έχω διαπιστώσει από το 2004 που επέστρεψα στην Κρήτη, είναι, ότι είναι καλό να είσαι υπέρ της πολυφωνικής δημοκρατίας ,υπό την προϋπόθεση όμως ότι “προσκυνάς” τον Εφέντη“Αιρετό Αρχοντα” και έχεις πάντα έτοιμο το θυμιατό με τα μυρωδικά και... τα σάλια. Ετσι μόνο μπορείς να είσαι αγαπητός, να απολαμβάνεις της εύνοιας και να συμμετέχεις στο “πλιάτσικο”. Γι'αυτό όμως φτάσαμε εκεί που βρίσκεται σήμερα ο τόπος μας. Γι' αυτό προβληματίζομαι επίσης για το έως που μπορεί να φτάσει, με τις περιρρέουσες νοοτροπίες και πρακτικές, ένας επί τέλους Πρωθυπουργός που αψήφησε το πολιτικό κόστος και στήριξε και στηρίζει την ανάταση και ανάσταση του τόπου και λαού μας. Ο Αντειωμένος Γιώργος Παπανδρέου.....Ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί που αποκαλούσε ο Μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης, οι "Κουζουλοί".