ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

ΧΑΝΙΑ

Εκδηλώσεις

Τελευταία ενημέρωση Σεπτέμβριος.2011


Η πόλη των Χανίων, για πολλούς η ομορφότερη της Κρήτης, φιλοξενεί συχνά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και γιορτές. Κάθε χρόνο τον Μάιο γιορτάζεται η επέτειος της Μάχης της Κρήτης και συγκαλείται το Παγκρήτιο Συνέδριο Ειρήνης. Περίπου τις ίδιες ημέρες τελούνται τα Βενιζέλεια, σημαντική διοργάνωση αθλητικών αγώνων της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ειδικότερα κατά τον Αύγουστο υπάρχουν πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες μουσικής, κρητικά γλέντια, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις ζωγραφικής. Οι χώροι αυτών των εκδηλώσεων είναι το Φρούριο Φιρκάς, το υπαίθριο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου, τα Νεώρια, το Τζαμί Κιουτσούκ Χασάν, το Εθνικό Στάδιο Χανίων και το Ωδείο. 

Ενδιαφέρουσες γιορτές κι εκδηλώσεις γίνονται και σε άλλα μέρη του νομού. Θρησκευτικές εορτές και γιορτές διαφόρων αγίων είναι αφορμές για μεγάλα γλέντια στα περισσότερα χωριά και πληθαίνουν κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Στην Αγία Μαρίνα γιορτάζεται με μεγαλοπρέπεια ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η γιορτή της Αγίας Μαρίνας.

Στο Ακρωτήρι στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας Τζανκαρόλων γίνεται στο πολύ ωραίο αυτό τοπίο, την ημέρα που γιορτάζει το μοναστήρι, μεγάλο πανηγύρι. Στην Ασή Γωνιά στο πανηγύρι την ημέρα του Αγίου Γεωργίου γίνεται παραδοσιακό γλέντι από τους κτηνοτρόφους και τους βοσκούς της περιοχής.

Στο χωριό Βάμος τον Απρίλιο είναι η «χοχλιδοβραδιά» οπότε προσφέρονται σαλιγκάρια μαγειρεμένα και ψημένα με διάφορους τρόπους, κρασί και τσικουδιά. Εκεί στις αρχές του Αυγούστου τελούνται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Βάμος». Στις Βουκολιές κάθε Μεγάλη Παρασκευή γίνεται μεγάλο εμπορικό πανηγύρι και στο Γαβαλοχώρι τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο χωριό Έλος, που βρίσκεται μέσα σε μια έκταση με καστανιές και πλατάνια, γίνεται κάθε Οκτώβρη η Γιορτή του Κάστανου με μεγάλο παραδοσιακό γλέντι.

Στο Καστέλλι Κισσάμου γίνεται στις Απόκριες μεγάλο καρναβάλι, το καλοκαίρι πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, στις αρχές Αυγούστου η γιορτή του κρασιού και λίγο αργότερα τον Αύγουστο οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της κατάληψης του οχυρού της Γραμβούσας από τους Κρητικούς το 1825. Στο Κολυμπάρι, στο σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη Μαραθοκεφάλας γίνεται την νύχτα των Χριστουγέννων αναπαράσταση της γέννησης του Χριστού.

Στο Μάλεμε  γίνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις μνήμης για τον εορτασμό της επετείου για τη Μάχη της Κρήτης, στην Παλαιοχώρα υπάρχει ο «Μουσικός Αύγουστος» με συναυλίες, στη Σούδα γίνεται καρναβάλι τις Απόκριες και τον Ιούνιο υπάρχουν εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της ναυτική εβδομάδας, τέλος, στα Τοπόλια γίνεται μεγάλο πανηγύρι στο σπήλαιο της Αγίας Σοφίας το Πάσχα.