Κοινό Όνομα: Δάφνη Απόλλωνος, Επιστημονικό Όνομα: Laurus nobilis
Το φυτό δάφνη - ιστορία
Στην Ελλάδα η δάφνη ήταν γνωστή από τα αρχαιότατα χρόνια και αναφέρεται στον Όμηρο. Ήταν ιερό δέντρο, αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα. Πρώτα οι Έλληνες και έπειτα οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να στεφανώνουν με κλαδιά δάφνης τους νικητές των αγώνων. Έτσι, ακόμα και σήμερα η δάφνη ταυτίζεται με τη δόξα, τη νίκη και την υπεροχή.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της δάφνης είναι γνωστές από την αρχαιότητα.
Το φυτό δάφνη
Το φυτό δάφνη είναι πολυετής θάμνος αλλά με το κατάλληλο έδαφος και πότισμα μεγαλώνει σε μέγεθος δέντρου και φτάνει σε ύψος τα 3 με 10 μέτρα. Τα φύλλα της δάφνης είναι εναλλασσόμενα, ακέραια, λογχοειδή, βαθυπράσινα με μικρό μίσχο και έχουν ελαφρά κυματοειδή μορφή.
Η μυρωδιά των φύλλων της δάφνης είναι αρωματική και η γεύση τους σχετικά πικρή. Η δάφνη ανθίζει Μάρτιο με Απρίλιο. Το χρώμα των φύλλων της δάφνης είναι κυανόμαυρο ή μαύρο όταν ωριμάσει και έχουν σχήμα ωοειδές και μέγεθος μικρής ελιάς. Από τους καρπούς της δάφνης παράγεται το δαφνέλαιο. Το άρωμα άνθεων είναι ασήμαντο (αρωματικά είναι τα φύλλα).
Καλλιέργεια δάφνης
Το φυτό δάφνη ευδοκιμεί σε ασβεστολιθικά και καλά αρδευόμενα εδάφη έχει μεγάλη προσαρμοστικότητα σε πολλούς τύπους εδάφους, κατάλληλο pH εδάφους: 5,5 – 8
Η Δάφνη αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι -12ο C και δεν απαιτεί τακτικά ποτίσματα. Είναι ανθεκτική ως προς στις ασθένειες λόγω των ελαίων στα φύλλα τους.
Κλάδευμα διαμόρφωσης κάνουμε συνήθως κατά τον Απρίλιο και στα μέσα του καλοκαιριού για την διατήρηση του σχήματος.
Το έλαιο της δάφνης θεωρείται ως εντομοαπωθητικό.
Πολλαπλασιασμός της δάφνης
Ο πολλαπλασιασμός της δάφνης γίνεται από τα κουκούτσια από τους καρπούς της. Έπειτα από 3-4 μήνες τα φυτεύονται στο έδαφος μέχρι να αναπτυχθούν αρκετά και έπειτα μεταφυτεύονται στην οριστική τους θέση. Οι καλυτεροι μήνες για τη μεταφύτευση είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος.
Η δάφνη πολλαπλασιάζεται και με μοσχεύματα όπως και με παραφυάδες.
Που χρησιμοποιείται η δάφνη
Τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική σε σούπες, όσπρια (π.χ. φακές), σάλτσες κάθε είδους (ειδικά όμως ντομάτας και μπεσαμέλ), κρέατα, στιφάδο, ψάρια αλλά και στο τσάι.
Το αιθέριο έλαιο που έχουν τα φύλλα και οι καρποί (δαφνέλαιο) χρησιμοποιείται για την παρασκευή εντομοκτόνων και παρασιτοκτόνων.
Δαφνόφυλλα μπορούμε να μαζέψουμε τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο.