ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

Πλαστικό από φυτικές ύλες

Τελευταία ενημέρωση Ιουλ 2011


Το πλαστικό είναι πια ταυτόσημο με την καθημερινότητα της σύγχρονης βιομηχανικής εποχής. Σύμφωνα με υπολογισμούς το 4% της παγκόσμιας παραγωγής αργού πετρελαίου χρησιμοποιείται για την παραγωγή πλαστικών υλών.

Συμμετέχει επομένως στην παραγωγή ρύπων και στην κλιματική αλλαγή. Και όμως μπορεί να αντικατασταθεί με «πράσινο πλαστικό». Με πλαστικό που κατασκευάζεται από φυτικές ύλες, όπως ζαχαροκάλαμο, καλαμπόκι, πατάτες ή και από φυτικά έλαια.
Τα τελευταία χρόνια με την αύξηση της ζήτησης βιολογικών τροφίμων και γενικά των εναλλακτικών προϊόντων οι βιομηχανίες τεχνητών υλών άρχισαν να επενδύουν στο «πράσινο πλαστικό», γιατί βελτιώνουν έτσι το προφίλ τους και διευρύνουν τις δυνατότητες κέρδους.

Οι μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής πλαστικού με φυτικές ύλες είναι ο αμερικανικός όμιλος αγροτικών προϊόντων Cargill, η ιταλική εταιρεία Novamont και ο γερμανικός χημικός όμιλος BASF.

Στις ΗΠΑ και μάλιστα στα σουπερμάρκετ Wal-Mart χρησιμοποιούνται ήδη σακούλες από πράσινο πλαστικό.

Στη Βραζιλία, που κατέχει παγκοσμίως την πρώτη θέση στην παραγωγή ζαχαροκάλαμου, ο πετρελαϊκός όμιλος Braskem παράγει τεράστιες ποσότητες εναλλακτικού πλαστικού από την αιθανόλη του ζαχαροκάλαμου.

Παρά την αλματώδη ανάπτυξη της κατασκευής νέου βιοπλαστικού, τα ποσοστά του στην παγκόσμια αγορά τεχνητών υλών εξακολουθούν να είναι χαμηλά, κάτι λιγότερο από το 1%. Σύμφωνα με υπολογισμούς του κλάδου αναμένεται όμως τα επόμενα πέντε χρόνια αύξηση του ποσοστού κατά πέντε ή και κατά δέκα μονάδες.

Να σημειώσουμε ότι δύο Γερμανοί φυσικοί, πρώην συνεργάτες του Ινστιτούτου Φράουνχοφ στον τομέα της χημικής τεχνολογίας, ο Χέλμουτ Νέγκελε και ο Γιούργκεν Πφίτσερ, κατασκεύασαν βιοπλαστικές ουσίες από ένα μείγμα λιγνίνης, φυσικών ρητινών και φυτικών ινών που ονομάζεται Arboform (κατοχυρωμένη ονομασία στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ευρεσιτεχνιών) και μοιάζει με ξύλο.

Το νέο υλικό έχει τις ίδιες ιδιότητες με τις πλαστικές ουσίες, τις οποίες αντικαθιστά πλήρως, π.χ. για την κατασκευή παιδικών παιχνιδιών, ενώ χρησιμοποιείται και για τις ανάγκες της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Το βιοπλαστικό Arboform και η εταιρεία των δύο εφευρετών βραβεύτηκαν φέτος από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ευρεσιτεχνιών και την Κομισιόν με το βραβείο European Inventor Οι βιοπλαστικές ίνες Arboform
Award 2011.

Οι βιομηχανίες του νέου πλαστικού, αλλά και οι ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι το νέο προϊόν συρρικνώνει ουσιαστικά τα ποσοστά ρύπων και επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή.
Δεν είναι όμως ακόμη βέβαιο, πόση αλήθεια κρύβει αυτή η διακήρυξη, διότι οι επιστήμονες καταπιάστηκαν μόλις τελευταία με την εξέταση αυτής της παραμέτρου. Αναμένεται επομένως η επιστημονική αξιολόγηση του νέου προϊόντος.

Βαθμολογήστε το:
Πρόσφατα σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια. Μπορείτε να είστε ο πρώτος που θα απαντήσει.