ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

Ρώμης Αξιοθέατα

Τελευταία ενημέρωση Σεπ 2011


Το ιστορικό κέντρο της Ρώμης είναι ένας ενιαίος αρχαιολογικός χώρος με μνημεία από πολλές διάφορες ιστορικές περιόδους (αρχαιότητα, Μεσαίωνας, Αναγέννηση και μεταγενέστερα). Η ΟΥΝΕΣΚΟ το έχει ανακηρύξει μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ως τέτοιο μνημείο αναγνωρίζεται επίσης και το Βατικανό. Ορισμένα από τα σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα της Ρώμης είναι τα παρακάτω:

Το Κολοσσαίο άρχισε να κατασκευάζεται το 72 μ.χ από τον Βεσπασιανό και ολοκληρώθηκε 8 χρόνια αργότερα από τον γιο του Τίτο. Ονομάσθηκε Κολοσσαίο λόγω του τεράστιου αγάλματος του Νέρωνα που ήταν κοντά και που για να τοποθετηθεί χρησιμοποιήθηκαν 24 ελέφαντες. Είναι το πιο μεγάλο μνημείο της αρχαιότητας με διάμετρο 527 μέτρων με 68.000 θέσεις καθήμενων και 5.000 όρθιων.

Το Πάνθεον, ναός αφιερωμένος στους θεούς της Αρχαίας Ρώμης, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κτίρια της αρχαιότητας. Το Πάνθεον είναι ένας τεράστιος κυκλικός ναός. Η διάμετρος της αίθουσας αγγίζει τα 43,30 μέτρα και είναι ίση με το μέγιστο ύψος του ναού, έτσι ώστε στο εσωτερικό του να χωράει μια μπάλα με τις διαστάσεις αυτές. Στην πρόσοψη του ναού υπάρχουν 16 κίονες από αιγυπτιακό γρανίτη. Στο επιστύλιο υπάρχει επιγραφή αφιερωμένη στον ιδρυτή του ναού, τον Μάρκος Βιψάνιος Αγρίππας.

Η Ρωμαϊκή Αγορά (Forum Romanum), το κέντρο των δραστηριοτήτων της πόλης την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Εκεί βρίσκεται η Αψίδα του Σεπτίμιου Σεβήρου.

Η Καπέλα Σιξτίνα με αναγεννησιακές τοιχογραφίες και τη διάσημη οροφή του Μιχαήλ Άγγελου. Αναγέρθηκε από τον Πάπα Σίξτο Δ΄ (ή Σίστο Δ΄) εκ του οποίου οφείλεται και το όνομα αυτού. Η φήμη του όμως βασίζεται στην αρχιτεκτονική του, η οποία ακολουθεί το Ναό της Παλαιάς Διαθήκης, και ιδιαίτερα για το διάκοσμό του. Είναι ζωγραφισμένο εξ ολοκλήρου με τοιχογραφίες μεγάλων καλλιτεχνών της Αναγέννησης, μεταξύ των οποίων ο Μιχαήλ Άγγελος, ο οποίος φιλοτέχνησε την θρυλική οροφή του. Η Καπέλα Σιστίνα είναι ο χώρος όπου τελούνται θρησκευτικές διοικητικές δρατηριότητες, και κυρίως το κονκλάβιο, βάσει του οποίου εκλέγεται νέος Πάπας.

Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου και η πλατεία του Αγίου Πέτρου. Εκεί διεξάγονται οι σπουδαιότερες παπικές λειτουργίες, καθώς χωράει πάνω από 60.000 πιστούς.

Το μπαρόκ συντριβάνι Φοντάνα ντι Τρέβι, πιο γνωστό σιντριβάνι της Ρώμης. Αρχικά ήταν μικρών διαστάσεων και στην συνέχεια το 1732 ο Νικόλα Σάλβι της έδωσε τις σημερινές της διαστάσεις 20 μέτρα πλάτος και 26 ύψος. Στο κέντρο της δεσπόζει το άγαλμα του Ποσειδώνα περικυκλωμένο από 4 αγάλματα που παριστάνουν τις εποχές. Σύμφωνα με τον μύθο όποιος πετάξει ένα νόμισμα θα ξαναγυρίσει στην Ρώμη.

Βαθμολογήστε το:
Πρόσφατα σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια. Μπορείτε να είστε ο πρώτος που θα απαντήσει.