ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

Λονδίνο

Πινακοθήκες του Λονδίνου

Τελευταία ενημέρωση Οκτ 2011


Πινακοθήκες Τέιτ του Λονδίνου

Πρώτη ιδρύθηκε η Τέιτ Μπρίτεν στο Millbank, µε έργα Βρετανών καλλιτεχνών από τον 16ο ως τον 20ό αιώνα χάρη στον µεγιστάνα της ζάχαρης Χένρι Τέιτ, ενώ από το 2000 η Τέιτ Μόντερν στο Bankside περιλαµβάνει έργα µοντέρνας τέχνης απ’ όλον τον κόσµο -ανάµεσά τους διάσηµα έργα των Πικάσο, Λιχτενστάιν, Μπέικον, Ροντέν κ.ά.


Tate Modern

H γκαλερύ μοντέρνας τέχνης Tate Modern καταλαμβάνει το χώρο του ανακαινισμένου ηλεκτρικού σταθμού και φιλοξενεί τις σημαντικότερες συλλογές τέχνης του 20ου αιώνα. Οι συλλογές της Tate Modern είναι οργανωμένες με βάση τη θεματολογία. Έτσι έχουμε τις συλλογές με θέμα τη Νεκρή Φύση/ Αντικείμενο/ Πραγματικότηα, το Τοπίο/ Ύλη/ Περιβάλλον, το Γυμνό/ Δράση/ Σώμα και Ιστορία/ Μνήμη/ Κοινωνία. Στην πρώτη συλλογή θα δείτε έργα των Νταλί, Πικάσο, Όλντενμπουργκ, Αντρέ. Στη δεύτερη έργα των Σεζάν, Ματίς , Μονέ, Λονγκ, Πόλοκ, Ρόθκο και γλυπτά του Μουρ. Στη Τρίτη συλλογή θα συναντήσετε έργα των Μπέϊκον, Πικάσο, Μοντιλιάνι, Τζιακομέτι μέχρι Γκίλμπερτ και Τζορτζ και στη τέταρτη συλλογή θα βρείτε έργα των Μποτσιόνι, Πικάσο, Μοντριάν.

Στην Τέιτ Μόντερν αξίζει να επισκεφθείτε την έκθεση έργων της Diane Arbus, µιας από τις µεγαλύτερες Αμερικανίδες φωτογράφους.


Tate Britain - Πινακοθήκη Tate

Η Πινακοθήκη Tate περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη συλλογή βρετανικής τέχνης από τον 16ο έως τον 20ο αιώνα. Έργα καλλιτεχνών όπως οι Hogarth, Gainsborough, Constable. Millais, Burne-Jones, Whistler, Sargent, Sickert, Hepworth και Bacon. Από εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε και την Κλορ Γκάλερι προκειμένου να θαυμάσετε τα έργα του Turner.

Πολύ ενδιαφέρουσα η έκθεση «Romantics» στην Τέιτ Μπρίτεν ως τις 3 Ιουνίου 2012, όπου σε εννέα δωµάτια παρουσιάζεται η ροµαντική τέχνη στη Βρετανία µέσα από έργα και των Henry Fuseli, JMW Turner, John Constable και William Blake.


National Gallery της πλατείας Τραφάλγκαρ

Η Εθνική Πινακοθήκη άνοιξε τον 19ο αιώνα χάρη στον Γεώργιο Δ, που έπεισε την κυβέρνηση στα 1824 να αγοράσει 38 πίνακες, μεταξύ αυτών έργα των Ρενουάρ και Ρέμπραντ.

Σήμερα, πολύ εμπλουτισμένη χάρη σε δωρεές πλούσιων χορηγών, διαθέτει τέσσερις πτέρυγες ανά χρονολογική περίοδο. Στις 9 Νοεμβρίου ξεκινάει η έκθεση «Leonardo da Vinci: Painter at the Court of Milan».

Η έκθεση επικεντρώνεται στους πίνακες που δημιούργησε την περίοδο που εργαζόταν ως ζωγράφος στον Κόμη Σφόρτζα του Μιλάνου, μεταξύ 1480-1490, με αφορμή τον πρόσφατα συντηρημένο πίνακα του μουσείου, την «Παρθένο των βράχων».


Πινακοθήκη Ινστιτούτου Κορτό

Το Ινστιτούτο Τέχνης Κορτό διαθέτει µια εξαιρετική πινακοθήκη, η οποία ιδρύθηκε το 1931 από τον µεγιστάνα Σάµιουελ Κορτό.

Από το 1990 στεγάζει και πίνακες ιµπρεσιονιστών και µετεµπρεσιονιστών ζωγράφων, όπως οι Βαν Γκογκ, Μονέ, Ντεγκά, Γκογκέν, Σεζάν και Τουλούζ Λοτρέκ.

Ανάµεσα στα παλαιότερα έργα της πινακοθήκης περιλαµβάνονται έργα των Μποτιτσέλι, Ρούµπενς, Μπελίνι κ.ά.

Η έκθεση «The Spanish Line: Drawings from Ribera to Picasso» ξεκινά στις 13 Οκτωβρίου, µε 120 έργα από τον 16ο ως τον 20ό αιώνα, καλλιτεχνών όπως οι Ριβέρα, Μουρίγιο, Γκόγια και Πικάσο.

Βαθμολογήστε το:
Πρόσφατα σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια. Μπορείτε να είστε ο πρώτος που θα απαντήσει.