ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

Λονδίνο

Μουσεία Λονδίνου

Τελευταία ενημέρωση Οκτ 2011


Βρετανικό Μουσείο της Great Russell Street

Το αρχαιότερο του κόσµου (1753), που ξεκίνησε από το κληροδότηµα του γιατρού Χανς Σλόαν, η είσοδος είναι ελεύθερη και επιτρέπεται και η φωτογράφιση (χωρίς φλας).

Πέρα από τις µόνιµες συλλογές και κυρίως τα Γλυπτά του Παρθενώνα, επισκεφθείτε και την έκθεση του Grayson Perry «The Tomb of the Unknown Craftsman» από 6.10.11 ως 19.2.12, όπου ο βραβευµένος καλλιτέχνης και επιµελητής επιµελείται µια εγκατάσταση των νέων του έργων παράλληλα µε χειροτεχνήµατα κατασκευασµένα από άγνωστους χειροτέχνες από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου.

Έως τις 9 Οκτωβρίου θα διαρκέσει η έκθεση µε τίτλο «Treasures of Heavensaints, relics and devotion in medieval Europe», όπου για πρώτη φορά εκτίθενται κάποια από τα οµορφότερα ιερά αριστουργήµατα µεσαιωνικής τέχνης.


Museum of London στη London Wall

Από τους προϊστορικούς χρόνους ως σήµερα τα εκθέµατα του µουσείου αφορούν την καθηµερινή ζωή της πόλης, µαζί µε ρωµαϊκές τοιχογραφίες, προσόψεις βικτοριανών µαγαζιών, εσωτερικά σπιτιών, ενδύµατα, είδη καθηµερινής χρήσης.

Στις 9 ∆εκεµβρίου ξεκινά η έκθεση «Dickens and London» γιορτάζοντας τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Καρόλου Ντίκενς και δηµιουργώντας την ατµόσφαιρα του βικτοριανού Λονδίνου που ενέπνευσε τον αγαπηµένο συγγραφέα στα βιβλία του.


Στο μουσείο Victoria & Albert

Πρόκειται για ένα από τα σηµαντικότερα µουσεία της Αγγλίας και από τα µεγαλύτερα του κόσµου, τέχνης και ντιζάιν, που εγκαινιάστηκε το 1857 και διαθέτει µια από τις µεγαλύτερες συλλογές καλών και εφηρ µοσµένων τεχνών του κόσµου.

Έπιπλα, διακοσµητικά αντικείµενα, κεραµικά και γυαλί, συλλογή ενδυµασιών από το 1600 ως σήµερα, µεσαιωνική τέχνη, πινακοθήκη του 20ού αιώνα, ινδική τέχνη, τέχνη της Άπω Ανατολής, είναι κάποιες από τις διασηµότερες συλλογές του µουσείου.

Τι σηµαίνει ο µεταµοντερνισµός και από πού προέρχεται; Αυτά είναι τα ερωτήµατα που καλείται να απαντήσει η έκθεση «Postmodernism: Style and Subversion 1970-1990».


Το μουσείο της Madame Tussaud

Εκεί θα διασκεδάσετε θαυµάζοντας και φωτογραφίζοντας τα κέρινα οµοιώµατα. Από την έκθεση της οδού Μπέικερ στα 1835 ως το σηµερινό µουσείο, η συλλογή έχει εµπλουτιστεί µε δεκάδες κέρινα οµοιώµατα διάσηµων ηθοποιών, τραγουδιστών, αθλητών, πολιτικών και βασιλιάδων, αλλά και µε την αίθουσα του τρόµου µε αναπαραστάσεις των πιο τροµακτικών εγκληµατιών και εγκληµάτων, αλλά και την τιµωρία τους.

Τέλος, θα διασκεδάσετε µε την περιήγηση µέσα σε βαγονέτα που θυµίζουν τα παραδοσιακά µαύρα ταξί του Λονδίνου, στο «Πνεύµα του Λονδίνου».

Θα περάσετε µέσα από τη µεγάλη πυρκαγιά του 1666 ως το Λονδίνο του 1960. ∆ίπλα ακριβώς στο µουσείο βρί σκεται το Πλανητάριο, όπου µπορείτε να περιηγηθείτε την έκθεση µε µοντέλα πλανητών, δορυφόρων και διαστηµοπλοίων.


Μουσείο Κάρολου Ντίκενς

Πρόκειται για μία τυπική γεωργιανή μονοκατοικία όπου έζησε ο Κάρολος Ντίκενς με την οικογένειά του από το Μάρτιο του 1837 έως το Δεκέμβριο του 1839. Παρ’ ότι το διάστημα που έζησε εδώ είναι πολύ μικρό, το συγκεκριμένο σπίτι επιλέχθηκε επειδή είναι το μόνο διασωθέν από τα πολλά σπίτια που άλλαζε ανά τακτά διαστήματα ο συγγραφέας, όσο οι ανάγκες της οικογένειάς του αυξάνονταν.

Σ’ αυτό το σπίτι ο μεγάλος Άγγλος συγγραφέας ολοκλήρωσε μερικά από τα διάσημα έργα του, όπως “Τα χαρτιά του Πίκγουικ”, το “Όλιβερ Τουίστ” και το “Νίκολας Νίκλεμπι”. Στους 4 ορόφους του το μουσείο φιλοξενεί μία από τις πλουσιότερες και πιο αξιόλογες συλλογές πινάκων, χειρογράφων, σπάνιων εκδόσεων και διαφόρων άλλων αντικειμένων που σχετίζονται με τη ζωή και το έργο του Ντίκενς, ανάμεσά τους και ο πίνακας “Το όνειρο του Ντίκενς” του βικτωριανού καλλιτέχνη William Buss, που απεικονίζει τον Ντίκενς ανάμεσα στους ήρωες των βιβλίων του.

Η διεύθυνση του μουσείου διοργανώνει εκδηλώσεις που σχετίζονται με τον Ντίκενς και το έργο του όπως προβολές ταινιών και αναγνώσεις βιβλίων, ενώ πολύ ενδιαφέρουσες αναμένονται αυτές που θα γίνουν το 2012, που συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννησή του.

Μία μοναδική εμπειρία που προσφέρεται είναι η ιδιωτική ξενάγηση, όπου ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στο μουσείο απολαμβάνοντας ένα ποτήρι κρασί, μετά τη λήξη του επίσημου ωραρίου.

Το Μουσείο Ντίκενς είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 10 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του. Πρόσβαση: Οι πλησιέστεροι σταθμοί μετρό είναι η Russell Square και το Chancery Lane.  Ιστοσελίδα »


Μουσείο Φρόιντ

Το σπίτι όπου έζησε ο Φρόιντ όταν φυγαδεύτηκε από την Αυστρία το 1938 μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ναζί, βρίσκεται στο Hampstead, μία περιοχή του Βόρειου Λονδίνου. Ο Φρόιντ πέθανε ένα χρόνο μετά, το 1939, ωστόσο η οικογένεια του παρέμεινε στο σπίτι αυτό, μέχρι το θάνατο της κόρης του Άννα, το 1982. Λίγα χρόνια μετά, το σπίτι μετατράπηκε σε μουσείο έχοντας ως στόχο να αποτίσει έναν φόρο τιμής στον πατέρα της ψυχανάλυσης, οι θεωρίες του οποίου επηρέασαν ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Στο μουσείο αυτό περιλαμβάνεται μία αξιόλογη συλλογή από ελληνικά, αιγυπτιακά, ρωμαϊκά και ασιατικά αντικείμενα αρχαίας τέχνης τέχνης που είχε στην κατοχή του ο Φρόιντ, καθώς επίσης το γραφείο του, τη βιβλιοθήκη του και πολλά ακόμη προσωπικά του είδη.

Αναμφίβολα, ξεχωριστή θέση στο μουσείο κατέχει το περίφημο ντιβάνι του, που είναι καλυμμένο με χαλιά, κάτω από μία λιθογραφία ενός πίνακα του Pierre-Andre Brouillet. Το Μουσείο Φρόιντ αυτό έχει τεράστια αξία για την επιστημονική κοινότητα, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί ως ένα Πολιτιστικό και Επιστημονικό κέντρο, όπου συχνά διοργανώνονται συνέδρια, συζητήσεις και ειδικές επισκέψεις. Φιλοξενεί επίσης και ένα κατάστημα με βιβλία για τη ζωή και το έργο του Φρόιντ και διάφορα άλλα αναμνηστικά δώρα που σχετίζονται με τον ίδιο και την επιστήμη της ψυχανάλυσης. Δέχεται επισκέψεις καθημερινά, εκτός Δευτέρας και Τρίτης τις ώρες 12:00 με 17:00, ενώ περισσότερες πληροφορίες για την επίσκεψή σας εκεί, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του μουσείου. Πρόσβαση: Ο πλησιέστερος σταθμός μετρό είναι ο Finchley Road station. Ιστοσελίδα »


Βαθμολογήστε το:
Πρόσφατα σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια. Μπορείτε να είστε ο πρώτος που θα απαντήσει.