ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

Υπερβολική η ακτινοβολία σε γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς

Τελευταία ενημέρωση Ιουν 2011


Υπερβολική έκθεση ακτινοβολίας των εργαζομένων σε γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς

H πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα άλλαξε μια για πάντα τη σχέση των Ευρωπαίων με την ατομική τεχνολογία. Ενώ η Γερμανία θα κλείσει όλους τους αντιδραστήρες, η Γαλλία εξακολουθεί να λέει «ναι» στην ατομική τεχνολογία.

Τα πρόσφατα γεγονότα στην Ιαπωνία έχουν αντίκτυπο και στη Γαλλία παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της χώρας εμφανίζεται απολύτως πεπεισμένη για την ασφάλεια των αντιδραστήρων και το μέλλον της πυρηνικής τεχνολογίας. Οι εξελίξεις στην Ιαπωνία ενισχύουν τις φωνές εκείνες που ανησυχούν για τις συνέπειες μιας καταστροφής ανάλογων διαστάσεων στη Γαλλία.
Την ίδια στιγμή τα μέσα ενημέρωσης αμφισβητούν όλο και συχνότερα την ειλικρίνεια των εταιρειών παραγωγής ατομικής ενέργειας και ασκούν κριτική στις άθλιες συνθήκες εργασίας στους πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Ένας από τους εργαζομένους που πλήττονται από αυτή την κατάσταση είναι ο Φιλίπ Μπαγιάρ, ο οποίος επί χρόνια εργάζονταν στο πυρηνικό εργοστάσιο της πόλης Παλιουέλ στη Μάγχη. Ήταν υπεύθυνος για τα δύσκολα και επικίνδυνα. Καθάριζε για παράδειγμα τους σωλήνες του κύριου συστήματος ψύξης του αντιδραστήρα, όπου καταγράφονται τα υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας: «Για τη δουλειά αυτή δεν χρησιμοποιούνται μηχανές, αλλά άνθρωποι διότι απλά είναι φθηνότεροι. Πέρασα την επαγγελματική μου ζωή μέσα στην προστατευτική στολή. Εκεί που δούλευα καταγράφονταν πάντα η υψηλότερη ακτινοβολία στον πυρηνικό αντιδραστήρα».

Δεν υπάρχουν άλλες ευκαιρίες

Ο Φιλίπ Μπαγιάρ είναι γύρω στα 45. Έχει μακριά μαλλιά, φοράει δερμάτινο. Μοιάζει λίγο με ροκ σταρ παρελθόντων ετών. Για περισσότερα από 20 χρόνια έκανε αυτή τη δύσκολη δουλειά. Γιατί όμως δεν έψαξε να βρει κάποια άλλη δουλειά;
«Είναι απλό. Σε πολλές περιοχές της Γαλλίας ο μόνος εργοδότης είναι τα πυρηνικά εργοστάσια. Εννοείται ότι οι συνθήκες εργασίες είναι άθλιες. Αν όμως δεν βρίσκεις άλλη δουλειά, θα κάνεις αυτή».
 
Ο Φιλίπ Μπαγιάρ είναι πεπεισμένος ότι οι αρμόδιοι γνωρίζουν πολύ καλά και τις συνθήκες εργασίας αλλά και το γεγονός ότι μέσα σε δύο ή τρία λεπτά οι εργαζόμενοι είναι συχνά εκτεθειμένοι σε υπερβολικά επίπεδα ακτινοβολίας. Όμως ο Γάλλος εργάτης δεν μετανιώνει για την απόφασή του να εργαστεί σε πυρηνικό σταθμό. Το αντίθετο! Είναι περήφανος, διότι όμως λέει, έκανε ότι περνούσε από τα χέρια μου για να προστατέψει τον γαλλικό πληθυσμό.

Βαθμολογήστε το:
Πρόσφατα σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια. Μπορείτε να είστε ο πρώτος που θα απαντήσει.