ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

Το κλίμα του Τσούτσουρου

Τελευταία ενημέρωση Σεπτέμβριος.2011


Ο Τσούτσουρος είναι γνωστός για το ήπιο κλίμα του καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ακόμα και ο χειμώνας είναι καλοκαιρινός, με μέσες θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 16 και 25 βαθμών. Φυσικά, δεν υπάρχουν ημέρες απόλυτου παγετού και η ηλιοφάνεια είναι σχεδόν συνεχής.

Λόγω του κλίματος, είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή η ευρωστία και η βλαστητική δραστηριότητα των αλόφυτων και της παράκτιας χλωρίδας ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα (πρόκειται για τοπικές μορφές θάμνων, εξαιρετικής ομορφιάς, φυσικών και αποστρογγυλομένων, καθώς και για δένδρα χαρουπιάς, αγριελιάς και ελιάς). Η εικόνα του κλίματος συμπληρώνεται από την μηδενική υγρασία της ατμόσφαιρας, η οποία συντελεί σε έναν ευχάριστο και ξεκούραστο ύπνο.

Το Λιβυκό πέλαγος, στο οποίο "κοιτάει" ο Τσούτσουρος, θεωρείται γενικά στα πλαίσια της ανατολικής μεσογείου ως ένα ανοικτό πέλαγος των ανέμων.

Τούτο γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στην περιοχή της Ιεράπετρας και των περιοχών στα νότια των νομών  Ρεθύμνου και Χανίων. Όμως η περιοχή  του  Τσούτσουρου, γνωστή γεωγραφικά και ως όρμος Τσούτσουρου,   είναι γνωστή ως υπήνεμη, της οποίας η ακτή πολύ σπάνια επηρεάζεται από ανέμους.

Τις περιόδους του καλοκαιριού, που η βόρεια ακτή του Ηρακλείου δέρνεται στην κυριολεξία από ανέμους πολλών μποφόρ, ο όρμος του Τσούτσουρου παραμένει γαλήνιος, όπως εξ άλλου και σε όλες τις εποχές του έτους, με εξαίρεση ορισμένες αλλά όχι συχνές ημέρες του έτους με νότιο άνεμο.

Τις ημέρες αυτές απολαμβάνει κανείς την κάτασπρη από τα χαμηλά κύματα ακτή του όρμου του Τσουτσούρου. Το καλοκαίρι, ένα ανάλαφρο και εξαιρετικά ευχάριστο αεράκι δίνει ακόμη περισσότερο την αίσθηση της ευεξίας και της απόλαυσης της εξαιρετικά καθαρής θάλασσας του Τσουτσούρου.

Βαθμολογήστε το:
Πρόσφατα σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια. Μπορείτε να είστε ο πρώτος που θα απαντήσει.