Στην πόλη του Ρεθύμνου γίνονται μεγάλες γιορτές κι εκδηλώσεις που έχουν έντονο βενετσιάνικο χρώμα. Ο «Πολιτιστικός Αύγουστος» κάθε καλοκαίρι είναι στην ουσία ένα αναγεννησιακό φεστιβάλ με παραστάσεις χορού, θεάτρου και κοντσέρτα. Εκείνες τις ημέρες οι δρόμοι στολίζονται με τριγωνικές σημαίες της αναγέννησης και όλη η πόλη γιορτάζει.
Τιμητικές εκδηλώσεις γίνονται στην επέτειο του ολοκαυτώματος της Μονής Αρκαδίου στις 8 Νοεμβρίου με παρέλαση κι εκθέσεις ζωγραφικής. Κατά την περίοδο της Ναυτικής Εβδομάδας κάθε βράδυ υπάρχουν επιδείξεις, θαλασσινές βόλτες και η γιορτή των ψαράδων, όπου προσφέρεται δωρεάν ψάρι και ακολουθεί κρητικό γλέντι.
Όμως και σε άλλα μέρη του νομού, σε χωριά και κωμοπόλεις γίνονται γιορτές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στην Αγία Γαλήνη στις 15 Αυγούστου υπάρχει μεγάλο πανηγύρι, όπως και στον οικισμό Άδελε στις 27 Ιουλίου, την ημέρα του Αγίου Παντελεήμονα. Στα Ανώγεια, βεβαίως, οι γιορτές έχουν έντονα παραδοσιακό χαρακτήρα. Στις 10-15 Αυγούστου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με διαγωνισμούς κρητικού χορού και τραγουδιού ενώ λειτουργεί κι έκθεση λαϊκής τέχνης. Την τελευταία μέρα, μαζί με τη μνήμη της Παναγίας τελείται το μνημόσυνο των πεσόντων αγωνιστών.
Στη γιορτή της Αναλήψεως γίνεται επίσης μεγάλο πανηγύρι στα βοσκοτόπια με τους βοσκούς να προσφέρουν ψωμί, τυρί και κρέας. Στο χωριό Αξός μεγάλα πανηγύρια γίνονται στις γιορτές του Τιμίου Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου, των Κωνσταντίνου κι Ελένης, 21 Μαΐου, και στις 15 Αυγούστου. Στο Αρκάδι έχουν, όπως είναι φυσικό ως επίσημη εορτή την επέτειο του ολοκαυτώματος, στις 8 Νοεμβρίου.
Στα Ζωνιανά διοργανώνονται τα «Σφεντόνια» με θεατρικές παραστάσεις και γλέντια με ντόπιους οργανοπαίχτες. Στην Πάνορμο γιορτάζεται η γιορτή του Κλήδωνα τον Ιούνιο, ενώ από το περιφερειακό θέατρο Κρήτης οργανώνονται θεατρικές παραστάσεις. Στο Πέραμα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου γίνεται έκθεση βιβλίου για παιδιά και στο τέλος του Αυγούστου είναι η γιορτή της σταφίδας, οπότε μοιράζεται σταφίδα και επακολουθεί κρητικό γλέντι.Στον Αχλαδέ οργανώνεται η γιορτή του βερίκοκου τον Ιούνιο, στη Σκεπαστή η γιορτή του κρασιού στο τέλος Ιουνίου και στη Γαράδο 6-11 Αυγούστου υπάρχει η γιορτή του κίτρου.
Γενικά οι εκδηλώσεις και τα γλέντια πληθαίνουν τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ μεγάλα φαγοπότια με χορό και μουσική γίνονται στους γάμους.