ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

ΛΑΣΙΘΙ

Εκδηλώσεις

Τελευταία ενημέρωση Σεπ 2011


Σε όλους σχεδόν τους οικισμούς, μεγάλους και μικρούς, πραγματοποιούνται καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου χαρακτηριστικές εκδηλώσεις και πανηγύρια, που, όπως είναι φυσικό, πληθαίνουν το καλοκαίρι.

Ξεκινώντας από τον Άγιο Νικόλαο, βρίσκουμε το καλοκαίρι τις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Λατώ» με μουσική ελληνική και ξένη, παραστάσεις θεάτρου και χορού, παραδοσιακού και μοντέρνου, αλλά και εκθέσεις αντικειμένων λαϊκής τέχνης. Μεγάλες γιορτές επίσης γίνονται στις 6 Δεκεμβρίου, στη γιορτή του προστάτη της πόλης αλλά και το Πάσχα, το κάψιμο του Ιούδα σε εξέδρα στο κέντρο της πόλης και η Ανάσταση γιορτάζονται εντυπωσιακά.

Στη Σητεία τα «Κορνάρεια» είναι πολιτιστικές εκδηλώσεις τον Ιούλιο και Αύγουστο που μεταφέρονται και στα γύρω χωριά. Με μεγαλοπρέπεια γιορτάζεται η Ανάσταση στη Μονή Τοπλού κοντά στο Βάι.

Επίσης, πραγματοποιείται η γιορτή του σταφυλιού σουλτανίνα στις 15-20 Αυγούστου. Στο χωριό Κριτσά πολιτιστικές εκδηλώσεις τον Αύγουστο με χορό, τραγούδι, θέατρο και αναβίωση του παραδοσιακού κρητικού γάμου. Πολύ σημαντική για την περιοχή είναι η λειτουργία στην Παναγία της Κεράς στις 15 Αυγούστου.

 Στη Μίλατο την Κυριακή του Θωμά γίνεται λειτουργία στο σπήλαιο Μιλάτου την οποία ακολουθεί χορός και φαγοπότι στην παραλία.

Επίσης, μεγάλο πανηγύρι το Δεκαπενταύγουστο γίνεται και στη Νεάπολη στην εκκλησία της Μεγάλης Παναγίας. Στο Παλαίκαστρο μεγάλες γιορτές τις ημέρες της Παναγίας και της Αγίας Τριάδας.

 Σε όλα τα χωριά του οροπεδίου Λασιθίου τιμάται ο Άγιος Ιωάννης στις 29 Αυγούστου με μεγάλες γιορτές. Στον Άγιο Γεώργιο ολόκληρο το καλοκαίρι γίνονται βραδιές χορού και τραγουδιού. Σε όλα τα χωριά με αφορμή γιορτές αγίων γίνονται μεγάλα πανηγύρια.