ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

ΛΑΣΙΘΙ

Ιστορία

Τελευταία ενημέρωση Σεπ 2011


Η ιστορία του νομού Λασιθίου είναι συνυφασμένη με την ιστορία ολόκληρου του νησιού. Το ανατολικό αυτό μέρος ήταν πολύ σημαντικό κατά την προϊστορική περίοδο, καθώς στην Κάτω Ζάκρο βρισκόταν ένα πολύ σημαντικό μινωικό ανάκτορο, άλλο ένα δείγμα του λαμπρού εκείνου πολιτισμού της 3ης και 2ης χιλιετίας π.Χ., που εξαφανίστηκε λόγω της μεγάλης έκρηξης του ηφαιστείου της Θήρας (Σαντορίνη) περίπου το 1450 π.Χ.

Στους αιώνες που ακολούθησαν συνέχισε να υπάρχει δραστηριότητα. Από τον 1ο αιώνα π.Χ. η Κρήτη είναι τμήμα της πανίσχυρης και αχανούς τότε ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, και πέντε αιώνες μετά είναι πια βυζαντινό έδαφος. Από το α΄ μισό του 9ου αιώνα και για εκατό περίπου έτη βρίσκεται υπό την κυριαρχία των Αράβων, πριν ανακαταληφθεί από τους Βυζαντινούς. Μετά την εποχή της βενετοκρατίας (1204-1261) οι Τούρκοι κατακτούν το νησί το 1669 ως τα 1898.

Το 1913 ολόκληρο το νησί, που αποτελούσε αυτόνομη πολιτεία από την απελευθέρωση του, ενώνεται με την Ελλάδα. Οι διάφορες αυτές περίοδοι έχουν αφήσει το στίγμα και τα ίχνη τους διάσπαρτα στο χώρο αυτό.