ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Εκδηλώσεις

Τελευταία ενημέρωση Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011 3:44:45 μμ


Τόσο στην πόλη του Ηρακλείου, όσο και σε μικρότερες πόλεις και χωριά σε ολόκληρο τον νομό πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις και γιορτές. Κάθε χρόνο ο δήμος Ηρακλείου διοργανώνει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μουσικές συναυλίες αλλά και παραστάσεις χορού και θεάτρου από τοπικές ομάδες και συγκροτήματα αλλά και με μετακλήσεις καλλιτεχνών από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι περισσότερες γίνονται στον πολύ όμορφο χώρο του κηποθεάτρου «Καζαντζάκης» στην Όαση.

Γενικά στα πιο πολλά χωριά γιορτάζονται οι μεγαλύτερες θρησκευτικές εορτές και οι άγιοι των οποίων το όνομα έχουν ορισμένα χωριά με γλέντι κρητικό, με παραδοσιακή μουσική, χορό και φαγητό. Το Πάσχα σε πολλά χωριά ανάβουν μεγάλες φωτιές όπου καίνε ομοιώματα του Ιούδα που πρόδωσε τον Χριστό.
Τα μεγαλύτερα γλέντια γίνονται την καλοκαιρινή περίοδο και ειδικότερα το Δεκαπενταύγουστο, οπότε στην πλατεία σχεδόν κάθε χωριού στήνονται πανηγύρια με παραδοσιακές μουσικές, χορό και φαγητό. 
 
Ενδιαφέρουσες όμως είναι και διάφορες άλλες εκδηλώσεις με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Στο χωριό Αγία Βαρβάρα τον Οκτώβριο γίνεται η γιορτή του λάχανου, ένα μεγάλο κρητικό γλέντι. Στον Άγιο Μύρωνα της επαρχίας Μαλεβιζίου γιορτάζεται στις 24 Ιουνίου ο Αη-Γιάννης ο Κλύδωνας και προσφέρονται ρακή, ξηροί καρποί και φρούτα.
 
Στο Αρκαλοχώρι στις αρχές του Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ πολύ κοντά, στο χωριό Χουμέρι 2-3 Αυγούστου γίνεται μεγάλη γιορτή κρασιού.
Στις Αρχάνες ολόκληρο το καλοκαίρι διοργανώνονται κρητικές βραδιές, συναυλίες και θεατρικά δρώμενα. Στις 10-15 Αυγούστου είναι η γιορτή του αρχανιώτικου σταφυλιού που κορυφώνεται την τελευταία μέρα (Κοίμηση της Παναγίας) με ένα μεγάλο γλέντι.
Στο Σάρχο, κοντά στους Ασίτες ΝΔ του Ηρακλείου υπάρχει στα τέλη Μαΐου η γιορτή του σταφυλιού.
Στο ιστορικό χωριό της Βιάννου εκτός των πολιτιστικών εκδηλώσεων στις αρχές Αυγούστου, τελείται στις 14 Σεπτεμβρίου το μνημόσυνο των 820 εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς.
Στο Καστέλι, δήμος Μινώα Πεδιάδας (πρών επαρχία Πεδιάδος) στις 4-6 Αυγούστου υπάρχει η γιορτή «του ξενιτεμένου» με κρητικό γλέντι, μουσική και θεατρική παράσταση.