ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

Πιθανή επανεμφάνιση της γρίπης των πτηνών

Τελευταία ενημέρωση Αυγ 2011


Τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή επανεμφάνιση της γρίπης των πτηνών έκρουσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού Η5Ν1 εξαπλώνεται ήδη στην Ασία και σε άλλες περιοχές.

Ο οργανισμός συνέστησε αυξημένη επαγρύπνηση και ετοιμότητα για μια πιθανή νέα επιδημία του ιού, ο οποίος αν και είχε εξαλειφθεί από τις περισσότερες από τις εξήντα τρεις χώρες που είχε προσβάλλει το 2006, άρχισε να εξαπλώνεται και πάλι τόσο στα πουλερικά όσο και στα άγρια πουλιά εξαιτίας της αποδημίας.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς είναι, σύμφωνα με τον επικεφαλής κτηνίατρο του οργανισμού Χουάν Λούμπροθ, το γεγονός ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν φαίνεται να καταπολεμούν το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο στέλεχος, που έκανε την εμφάνισή του σε Κίνα και Βιετνάμ.

Οι χώρες που αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, το Μπαγκλαντές, η Αίγυπτος, η Ινδονησία, η Κίνα και το Βιετνάμ, όπου ο ιός βρίσκεται ακόμα υπό έλεγχο. Εξάλλου, κρούσματα του ιού έχουν εμφανιστεί ήδη στο Ισραήλ, τα παλαιστινιακά εδάφη, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, το Νεπάλ και τη Μογγολία.

Βαθμολογήστε το:
Πρόσφατα σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια. Μπορείτε να είστε ο πρώτος που θα απαντήσει.