ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

Με επιτυχία εμβόλιο που καταπολεμά το 90% των καρκίνων

Τελευταία ενημέρωση Ιουν 2013


Ένα εμβόλιο που επιτίθεται σε μόριο το οποίο υπάρχει στο 90% των καρκίνων δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ανθρώπους για πρώτη φορά.

Στην δοκιμή, η οποία έγινε για να ελεγχθεί κατ’ αρχήν η ασφάλειά του, συμμετείχαν 10 πάσχοντες από πολλαπλούν μυέλωμα, μία μορφή αιματολογικού καρκίνου.

Όλοι τους έδειξαν μεγαλύτερη αντοχή εναντίον της νόσου, ενώ τρεις από τους 7 που ήδη ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους, δεν έχουν πλέον ενδείξεις της νόσου, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Το νέο εμβόλιο είναι σχεδιασμένο για θεραπευτικούς λόγους και όχι για προληπτικούς, όπως τα περισσότερα άλλα που υπάρχουν και τα οποία αποκαλούνται προφυλακτικά εμβόλια.

Στόχος του θεραπευτικού αντινεοπλασματικού εμβολίου είναι να βοηθήσει τον οργανισμό να καταπολεμήσει τον καρκίνο. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, στο μέλλον θα μπορεί να χορηγείται μαζί με τα υπάρχοντα φάρμακα για να εντείνει την δράση τους, καθώς και μετά τις χειρουργικές θεραπείες για να εμποδίζει την υποτροπή του καρκίνου.

Ακόμα και καρκίνοι που δείχνουν αντοχή στα υπάρχοντα φάρμακα, όπως λ.χ. συμβαίνει με πολλούς καρκίνους του προστάτη που αναπτύσσουν αντοχή στην ορμονοθεραπεία, μπορεί να είναι ευάλωτοι σε αυτό.

Το εμβόλιο στοχεύει σε μία πρωτεΐνη που λέγεται MUC1 και η οποία υπερπαράγεται από τα καρκινικά κύτταρα, αλλά όχι από τα υγιή.

Η πρωτεΐνη αυτή παράγεται από τους εννέα στους δέκα καρκίνους – μεταξύ αυτών του μαστού, του προστάτη, του παγκρέατος, του παχέος εντέρου, των ωοθηκών και φυσικά το πολλαπλούν μυέλωμα.

Όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και την φαρμακευτική εταιρεία Vaxil Biotheraputics, που επινόησαν το εμβόλιο, πριν από την πρώτη δοκιμή σε ανθρώπους, το εμβόλιο είχε δοκιμαστεί σε ζώα με καρκίνο του μαστού, επιδεικνύοντας πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Οι δέκα ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία στο Ιατρικό Κέντρο Hadassah της Ιερουσαλήμ. Έως στιγμής, οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναπτύξει στο εμβόλιο περιορίζονται σε έναν μικρό ερεθισμό.

Το εμβόλιο αποκαλείται ImMucin και η αγωγή στην οποία υποβλήθηκαν οι εθελοντές αποτελείται από 2-4 δόσεις. Θα μπορούσαν όμως να γίνουν έως 12 δόσεις, σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία.

Πάντως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα χρειαστούν ακόμα αρκετά χρόνια κλινικών δοκιμών έως ότου αρχίσει η ευρεία διάθεσή του – κάτι που υπολογίζεται ότι είναι εφικτό να γίνει μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Βαθμολογήστε το:
Πρόσφατα σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια. Μπορείτε να είστε ο πρώτος που θα απαντήσει.