ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

Συνδέονται τα τηγανητά φαγητά με τα καρδιακά προβλήματα;

Τελευταία ενημέρωση Ιαν 2012


Πόσες φορές έχουμε αποφύγει τα τηγανητά φαγητά επειδή φοβόμαστε πως θα κινδυνεύσει η καρδιά μας; Νέα ισπανική έρευνα έρχεται να ανατρέψει όλα όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Η κατανάλωση τηγανητών φαγητών, στα οποία έχουμε χρησιμοποιήσει ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο, δεν συνδέεται με κίνδυνο καρδιοπάθειας ή πρόωρου θανάτου, όπως αποκαλύπτουν επιδημιολόγοι ερευνητές του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", ενώ συμμετείχαν 41.800 Ισπανοί ηλικίας 29 έως 69 ετών για μια περίοδο 11 ετών. Στην έρευνα αυτή μελετήθηκε διεξοδικά ο τρόπος μαγειρέματος αλλά και το είδος των φαγητών που έτρωγαν, σε συνάρτηση με την υγεία τους. Κανείς δεν είχε πρόβλημα καρδιάς στο ξεκίνημα της έρευνας, ενώ στην πορεία υπήρξαν 606 περιστατικά καρδιολογικού προβλήματος και 1.134 θάνατοι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Αθώα" το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο

Τα συμπεράσματα της μελέτης ήταν αποκαλυπτικά: "Σε μια μεσογειακή χώρα, όπου το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο είναι τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα λίπη για τηγάνισμα και όπου μεγάλες ποσότητες τηγανητών καταναλώνονται στο σπίτι και έξω από αυτό, δεν παρατηρήθηκε καμία σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση τηγανητών τροφών και στον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου ή θανάτου".

Το τηγάνισμα είναι μια από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους μαγειρέματος, όμως με τον τρόπο αυτό η τροφή απορροφά τα λίπη των ελαίων και αποκτά περισσότερες θερμίδες. Άλλες έρευνες έχουν συμπεράνει στο παρελθόν ότι η κατανάλωση πολλών τηγανητών φαγητών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την καρδιά, λόγω αύξησης της πίεσης του αίματος, της χοληστερόλης και της παχυσαρκίας, όμως η σχέση ανάμεσα στα τηγανητά και τα καρδιολογικά προβλήματα δεν έχει μελετηθεί ακόμα πλήρως.

Στο ίδιο ιατρικό περιοδικό βέβαια, ο καθηγητής του γερμανικού Πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ τονίζει ότι η ισπανική μελέτη καταρρίπτει τον μύθο πως "το τηγανητό φαγητό είναι γενικά κακό για την καρδιά". Προσθέτει όμως ότι "αυτό δεν σημαίνει πως τα συχνά γεύματα με πατάτες τηγανητές δεν θα έχουν καθόλου συνέπειες για την υγεία". Επισημαίνει ακόμα πως έχει σημασία, όπως φαίνεται, το είδος λαδιού που χρησιμοποιείται στο τηγάνισμα.

Καλό θα ήταν πάντως να αποφεύγετε την υπερκατανάλωση τηγανητών φαγητών και ιδιαίτερα "απ' έξω" καθώς κανείς δεν εγγυάται την άριστη ποιότητα του λαδιού που χρησιμοποιείται.

Βαθμολογήστε το:
Πρόσφατα σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια. Μπορείτε να είστε ο πρώτος που θα απαντήσει.