ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

Τεράστια αύξηση των κρουσμάτων HIV λόγω κρίσης

Τελευταία ενημέρωση Νοε 2011


Σύμφωνα με το KΕΕΛΠΝΟ, τα κρούσματα αυξήθηκαν τους προηγούμενους μήνες κατά 1000%.

Aύξηση των θυμάτων του Aids ανάμεσα στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών προβλέπει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού στην ετήσια έκθεση για την εξάπλωση και τις επιπτώσεις της χρήσης ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Κυρίως σε χώρες όπου η οικονομική ύφεση είναι πιο έντονη, τα κρούσματα είναι πιθανότερο να πολλαπλασιαστούν καθώς λαμβάνονται πλέον περιορισμένα μέτρα προστασίας.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην έκθεση τον Ιούλιο του 2011, η Ελλάδα, μια χώρα με κατά παράδοση χαμηλά επίπεδα επικράτησης του ιού HIV, ανέφερε σημαντική έξαρση νέων κρουσμάτων λοίμωξης χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών από τον ιό HIV. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς (ΚΕΕΛΠΝΟ) το Aids ανάμεσα στους χρήστες ναρκωτικών αυξήθηκε τους προηγούμενους μήνες κατά 1000%. Για το λόγο αυτό το υπουργείο Υγείας αναμένεται να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης το επόμενο διάστημα σε ολόκληρη τη χώρα. 

Η επιδημική έξαρση του ιού HIV στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών εξακολουθεί να συνιστά μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας για πολλές χώρες που συνορεύουν με την ΕΕ. “Δεδομένης, συν τοις άλλοις, της επιβάρυνσης των προϋπολογισμών των υπηρεσιών απεξάρτησης σε ολόκληρη την Ευρώπη λόγω της οικονομικής ύφεσης, η ικανότητα των χωρών να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις ανάγκες των χρηστών που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης, υπονομεύεται”, δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά της Ε.Ε.

Βαθμολογήστε το:
Πρόσφατα σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια. Μπορείτε να είστε ο πρώτος που θα απαντήσει.