ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

Λιγότερα τα εγκεφαλικά σε όσους τρώνε σοκολάτα

Τελευταία ενημέρωση Οκτ 2011


Ακόμα ένα όφελος της σοκολάτας στην υγεία ανακάλυψαν Σουηδοί ερευνητές. Σε μελέτη με περισσότερες από 33.000 εθελόντριες διαπίστωσαν πως όσο περισσότερη σοκολάτα έτρωγαν, τόσο λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια πάθαιναν.

Τα ευρήματα προστίθενται στην πληθώρα των επιστημονικών στοιχείων που συσχετίζουν την συστηματική κατανάλωση κακάο με την καρδιαγγειακή υγεία.

Εντούτοις, δεν σημαίνουν πως μπορεί κανείς να τρώει ακατάσχετα σοκολάτες, διότι περιέχουν πολλές θερμίδες, λίπη και ζάχαρη, κατά την επικεφαλής ερευνήτρια δρα Σουζάνα Λάρσον, από το Ίδρυμα Καρολίνσκα, στην Στοκχόλμη.

Επειδή, εξάλλου, η μαύρη σοκολάτα «περιέχει περισσότερο κακάο και λιγότερη ζάχαρη απ’ ό,τι η σοκολάτα γάλακτος, η κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας πιθανώς είναι η πιο ωφέλιμη», λέει.

Όπως γράφουν η δρ Λάρσον και οι συνεργάτες της στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας», οι εθελόντριές τους είχαν ηλικία 49 έως 83 ετών, και συμμετείχαν στη μελέτη τους επί μία δεκαετία.

Στη διάρκεια της δεκαετίας, 1.549 από αυτές έπαθαν εγκεφαλικό. Όσο περισσότερη σοκολάτα έτρωγαν οι γυναίκες, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος εγκεφαλικού.

Στην πραγματικότητα, μεταξύ των εθελοντριών με την υψηλότερη εβδομαδιαία κατανάλωση σοκολάτας (πάνω από 45 γραμμάρια), καταγράφηκαν 2,5 εγκεφαλικά ανά 1.000 γυναίκες ανά χρόνο.

Η αντίστοιχη αναλογία στις γυναίκες με την μικρότερη εβδομαδιαία κατανάλωση σοκολάτας (κάτω από 8,9 γραμμάρια) ήταν 7,8 εγκεφαλικά ανά 1.000 γυναίκες ανά έτος.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η μείωση του κινδύνου οφείλεται στα φλαβονοειδή της σοκολάτας – ένα είδος θρεπτικών συστατικών που μειώνει την αρτηριακή πίεση, η οποία αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό.

Τα φλαβονοειδή βελτιώνουν επίσης ουσίες στο αίμα που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία.

Βαθμολογήστε το:
Πρόσφατα σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια. Μπορείτε να είστε ο πρώτος που θα απαντήσει.