ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

Μπρόκολο με ουασάμπι «διώχνουν» τον καρκίνο

Τελευταία ενημέρωση Σεπ 2011


Συνδυάζοντας το μπρόκολο με πάστα ουασάμπι ή αγριοράπανου «εκτινάσσονται» οι αντικαρκινικές του ιδιότητες, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα. Παρόμοια αποτελέσματα έχει και ο συνδυασμό του με καυτερή μουστάρδα.

To μπρόκολο είναι γνωστό ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και έτσι έχει μπει στο μικροσκόπιο πολλών επιστημονικών ερευνών.

Η πιο πρόσφατη έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως όταν είναι παραβρασμένο χάνει την αντικαρινική του δράση.

Εντούτοις, εάν το συνδυάσουμε με μία καυτερή σως, όπως είναι ουασάμπι, αγριοράπανο ή αγγλική κατυτερή μουστάρδα, ανακτά την ιδιότητά του αυτή.

Μάλιστα, όσο πιο καυτερή σως αντέχει κάποιος, τόσο το καλύτερο είναι για την για την υγεία του.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι επιστήμονες μέτρησαν τα βιοενεργά συστατικά στο αίμα ατόμων που είχαν καταναλώσει βρασμένο μπρόκολο σε συνδυασμό με πάστα από προϊόντα που προέρχονταν από λαχανικά σε σκόνη, όπως είναι η πάστα ουασάμπι, το αγριοράπανο και η μουστάρδα.

Τα λαχανικά σε σκόνη δεν περιέχουν την ουσία μυροσινάση που οφείλει την ιδιότητά του το βρασμένο μπρόκολο, αλλά περιέχουν έναν άλλο αντικαρκινικό παράγοντα τη σουλφοραφάνη.

«Όταν υπάρχει στη μπουκιά μιροσινάση, η σουλφοραφάνη απελευθερώνεται στο πρώτο σημείο του πεπτικού μας συστήματος και απορροφάται τα πρώτα 30 λεπτά από τον οργανισμό. Έτσι, επιταχύνεται η διαδικασία απορρόφησής της και εν κατακλείδι η αντικαρκινική της δράση στον οργανισμό», σχολιάζει η καθηγήτρια Ελίζαμπεθ Τζέφρι από το Πανεπιστήμιο του Ίλινοϊ στις ΗΠΑ.

Οι ειδικοί μετά από έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση μπρόκολου τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα παρέχει εξαιρετική αντικαρκινική προστασία.

«Εάν μάλιστα το συνοδεύσετε με μία καυτερή πάστα, τότε η άμυνα του οργανισμού έναντι του καρκίνου καθίσταται ακόμη πιο ισχυρή», καταλήγει η ίδια.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Nutrition.

Βαθμολογήστε το:
Πρόσφατα σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια. Μπορείτε να είστε ο πρώτος που θα απαντήσει.