ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

Η Καλλιέργεια της Ελιάς – Θεωρία & Πράξη

Τελευταία ενημέρωση Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012 7:16:30 μμ


Ευρεία η συμμετοχή των αγροτών στα σεμινάρια καλλιέργειας της ελιάς που διοργάνωσε με επιτυχία ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα διήμερα εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργάνωσε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας στις δημοτικές ενότητες Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Θραψανού με θέμα «Η Καλλιέργεια της Ελιάς – Θεωρία & Πράξη». Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των αγροτών, που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία η οποία εντάσσεται στα πλαίσια του σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.

Στη διάρκεια των σεμιναρίων οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία αφενός να ενημερωθούν θεωρητικά από σημαντικούς και καταξιωμένους ομιλητές και αφετέρου να αποκτήσουν πρακτικές γνώσεις μέσα από επιδείξεις σωστού κλαδέματος, σωστής άρδευσης – λίπανσης και σωστού ψεκασμού. Οι επιδείξεις πραγματοποιήθηκαν σε αγρούς του Αρκαλοχωρίου, του Καστελλίου και του Θραψανού.

Τις εργασίες των σεμιναρίων χαιρέτησε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, που τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή, διευρύνοντας το θεσμικό ρόλο των ΟΤΑ, προχώρησε στη συγκεκριμένη διοργάνωση με  την πεποίθηση ότι μέσω της σωστής ενημέρωσης και επιμόρφωσης οι αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής, μειώνοντας παράλληλα το κόστος. Επιπλέον, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας επεσήμανε ότι η μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή καταδεικνύει την ανάγκη που υπήρχε στην περιοχή για τη διοργάνωση ανάλογων δράσεων και επιβεβαιώνει την ορθότητα της πρωτοβουλίας της Δημοτικής Αρχής.

Στα πλαίσια αυτά η Δημοτική Αρχή ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση της διοργάνωσης. Το πρόγραμμα των σεμιναρίων είχε ως εξής:

1η Ημέρα (θεωρία). Έναρξη – 9:00π.μ., Λήξη - 1:00μ.μ.

 • Η ιστορία της ελιάς, μέλλον & προοπτικές. (Μπορμπουδάκης Ιωάννης, Γεωπόνος)
 • Άρδευση – κατεργασία εδάφους. (Τζαρδής Μύρων, Τ. Γεωπόνος Med)
 • Λίπανση της ελιάς (Αποστολάκης Γιώργος, Γεωπόνος, ειδικός θρέψης φυτών, ειδικός σύμβουλος Δήμου Μινώα Πεδιάδας)
 • Φυτοπροστασία της ελιάς: εχθροί & ασθένειες. (1. Ροδιτάκης Νίκος, Εντομολόγος, συνεργαζόμενος τακτικός ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ, 2. Μανουσάκης Εμμανουήλ, Γεωπόνος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηρακλείου)
 • Βιολογική Καλλιέργεια & ολοκληρωμένη διαχείριση της ελιάς. (Κώστας Κοντός, Γεωπόνος, Επιθεωρητής Γεωργοπεριβαλλοντικών Συστημάτων)

2η Ημέρα (θεωρία & πράξη) Έναρξη – 9:00π.μ., Λήξη - 1:00μ.μ.

 • Συγκομιδή, ασφαλής αποθήκευση, εμπορία (Φραγκάκης Μανώλης, Γεωπόνος, Πρόεδρος Δικτύου Κρητικού Ελαιολάδου)
 • Κλάδεμα της ελιάς, Φύτευση, Πολλαπλασιασμός (Κολιοραδάκης Γιώργος, Καθηγητής Εφαρμογών Τμήματος Φυτικής Παραγωγής ΤΕΙ Κρήτης) 
 • Μεταφορά σε αγρό για πρακτική εξάσκηση που περιλαμβάνει:
  • Επίδειξη σωστού κλαδέματος
  • Επίδειξη σωστής άρδευσης – λίπανσης
  • Επίδειξη σωστού ψεκασμού
Βαθμολογήστε το:
Πρόσφατα σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια. Μπορείτε να είστε ο πρώτος που θα απαντήσει.

Καρναβάλι Αρκαλοχωρίου 2012