ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

http://www.w2t.gr

Νέα από το Μουσείο Νίκος Καζαντζάκης

Τελευταία ενημέρωση Παρασκευή 02.Σεπτεμβρίου.2011 <17:54>


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μυρτιά 2 Σεπτεμβρίου 2011

1) Υποψήφιο για το βραβείο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2012» είναι το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά Ηρακλείου Κρήτης. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που διοργανώνει κάθε χρόνο το European Museum Forum (EMF) και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το βραβείο καθιερώθηκε το 1977 και έχει εξελιχθεί έκτοτε σε ένα δυναμικό εργαλείο αναγνώρισης της καινοτομίας, της καλής πρακτικής και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στα μουσεία σήμερα. Επιπλέον, είναι ένα μέσο διεθνούς δικτύωσης των μουσείων και των επαγγελματιών του χώρου.

Στη φετεινή διοργάνωση συμμετέχουν 57 μουσεία από 19 Ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία θα κριθούν όλα από επιτροπή αξιολόγησης, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2012 στην πόλη Penafiel της Πορτογαλίας, όπου και θα ανακοινωθεί το βραβευθέν μουσείο. Μέλη της κριτικής επιτροπής επισκεύθηκαν για αξιολόγηση το Μουσείο Καζαντζάκη, στις 31 Αυγούστου.

2) Εγκρίθηκε από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών το αίτημα συμμετοχής του Μουσείου Καζαντζάκη στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης «GRUNDTVIG».  Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδρύματα και οργανισμούς που παρέχουν ή διευκολύνουν κάθε μορφή ευκαιριών εκπαίδευσης -επίσημης, ανεπίσημης ή άτυπης- για τους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ασχολούνται με την αρχική και ενδοϋπηρεσιακή κατάρτιση προσωπικού.

Στο πλαίσιο αυτό το Μουσείο Καζαντζάκη συμπράττει με τη Γερμανία, την Εσθονία, το Λουξεμβούργο, την Ουγγαρία και τη Φινλανδία, με σκοπό να διερευνήσουμε και να ανοίξουμε ευκαιρίες συνεργασίας και δικτύωσης μεταξύ εθνικών φορέων που εργάζονται στο συγκεκριμένο τομέα, π.χ. εποπτεύοντες φορείς για λογοτεχνικές εταιρίες ή/και λογοτεχνικά μουσεία.

Μέσω των επισκέψεων και ανταλλαγών προσωπικού, των θεματικών ομάδων εργασίας και της οργάνωσης κοινών δράσεων εκπαίδευσης το Μουσείο Καζαντζάκη αναμένει σημαντικά και πολυμερή οφέλη, όπως την απόκτηση εμπειρίας στην εκπαίδευση ενηλίκων και στην ενεργοποίηση του εθελοντισμού ατόμων μεγάλης ηλικίας, ένας τομέας ενταγμένος εδώ και πολλές δεκαετίες στην πολιτισμική παιδεία της Δυτικής Ευρώπης, όμως με ιδιαίτερη υστέρηση στην ελληνική πραγματικότητα.

Το πρόγραμμα είναι διετούς διάρκειας και έχει ήδη ξεκινήσει με την προγραμματιζόμενη συνάντηση των 6 χωρών στη Βουδαπέστη τον Οκτώβριο.

3) Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη συμμετέχει με το εικοσάλεπτο ντοκιμαντέρ «Νίκος Καζαντζάκης,  ένας ανήσυχος ταξιδευτής» στο 1ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου στο Σικάγο, Ιλινόις, Η.Π.Α.

Η ταινία είναι μια οπτικοακουστική σύνθεση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «ντοκιμαντέρ animated» και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8–13 ετών.  Πρόκειται για ένα αφαιρετικό οδοιπορικό στη ζωή και το συγγραφικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη μέσα από πρωτότυπες εικαστικές συνθέσεις με έντονο το συναισθηματικό και βιωματικό στοιχείο.  Επιλεγμένα επεισόδια της ζωής του συγγραφέα «εμψυχώνονται» με προσεγμένο, αισθητικό τρόπο και δραματοποιούνται μέσα από κείμενα και διαλόγους αντλημένους από διάφορα κείμενά του.

Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι της Κατερίνας Ευαγγελάκου.

Βαθμολογήστε το:
Πρόσφατα σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια. Μπορείτε να είστε ο πρώτος που θα απαντήσει.