ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Τελευταία ενημέρωση 16.Απριλίου.2013 <21:17>


Ένας νέος νόμος έρχεται να τακτοποιήσει όλα τα αυθαίρετα.

Το σημαντικό στοιχείο αυτού του νόμου είναι ότι όλα τα αυθαίρετα κτίσματα είτε έχουν οικοδομική άδεια είτε όχι και έχουν ανεγερθεί πριν το 1975 πλέον νομιμοποιούνται.

Επίσης με το νέο αυτό νόμο θα νομιμοποιηθούν πλήρως όλα τα αυθαίρετα μετά το 1975 που διαθέτουν άδεια και οι αυθαιρεσίες δεν αυξάνουν την οικοδομήσιμη επιφάνεια που προβλέπεται, ενώ με τον ίδιο νόμο θα νομιμοποιηθούν και οι μικρές αυθαιρεσίες όπως οι κλειστοί ημιυπαίθριοι κλπ.

Το έτος 1975, θεωρείται ορόσημο καθώς είναι η χρονιά που συντάχθηκε το νέο Σύνταγμα της χώρας και μαζί οι νέοι αυστηρότεροι πολεοδομικοί κανόνες.

Για να αποδείξει ο ιδιοκτήτης ότι το κτίσμα του είναι προ του 1975 (εάν δεν υπάρχει άδεια) θα πρέπει να προσκομίσει είτε αεροφωτογραφία, είτε έγγραφο σύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος ή τηλεφωνικής σύνδεσης για να αποδείξει ότι το κτίσμα υπήρχε.

Τακτοποιούνται παραβάσεις, όπως η κάλυψη ημιυπαίθριων χώρων.

Διευθετείται η υπέρβαση του συντελεστή δόμησης μέχρις ενός ορίου.

Εξαιρούνται κτίσματα σε δάση, αναδασωτέες ή δημόσιες εκτάσεις, αιγιαλούς, παραλίες. Εκτός νομιμοποίησης μένουν και όσα αυθαίρετα ανεγέρθηκαν μετά την 28η Ιουλίου του 2011.

Επίσης , ευνοϊκοί όροι για την πληρωμή των προστίμων αυθαιρέτων θα προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα γνωστές πληροφορίες, ο αριθμός των δόσεων θα φθάνει έως τις 60. Ο χρόνος αποπληρωμής του προστίμου θα είναι έως 5 έτη, με δυνατότητα να καθορίζει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνατότητες, τον τρόπο εξόφλησης του προστίμου υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλει ένα ελάχιστο ποσό ανά εξάμηνο, το οποίο θα καλύπτει ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 10 έως 20% της συνολικής οφειλής του προστίμου.

Η νομιμοποίηση των λεγόμενων μικρών πολεοδομικών παραβάσεων εντός του νόμιμου όγκου ακινήτων, που έχουν ανεγερθεί με οικοδομική άδεια, θα γίνεται με εφάπαξ πρόστιμο της τάξης των 500 ευρώ επίσης με ευνοϊκό διακανονισμό πολλών δόσεων.

Τα πρόστιμα διατηρούνται στα ίδια επίπεδα, ώστε να μην υπάρξουν τριβές και προβλήματα και διαφορετική μεταχείριση όσων ιδιοκτητών έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση.

Ηλεκτρονική ταυτότητα

Την υποχρεωτική ψηφιακή καταγραφή όλων των στοιχείων και αλλαγών των κτιρίων με κόστος που θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες, καθιερώνει το Προεδρικό Διάταγμα που αναμένεται να συνοδεύει το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα. Με βάση αυτό το αρχείο θα γίνεται αυτόματα εντοπισμός αυθαιρεσιών και πολεοδομικών υπερβάσεων. 
Παράλληλα, δημιουργείται μια νέα βάση δεδομένων για την άσκηση φορολογίας επί των ακινήτων.


Νομιμοποίηση αυθαιρέτων - Tακτοποίηση αυθαίρετων - Αυθαίρετα κτήσματα

Βαθμολογήστε το:
Πρόσφατα σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια. Μπορείτε να είστε ο πρώτος που θα απαντήσει.