ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

Τουρκία: Παγώνει κάθε συνεργασία με τη Γαλλία

Τελευταία ενημέρωση 23.Δεκεμβρίου.2011


Το γεγονός ότι σήμερα η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων θα ανοίξει "ανεπανόρθωτες πληγές" στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Γαλλίας, προειδοποίησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Δυστυχώς, η πρόταση αυτή υιοθετήθηκε παρά τις προειδοποιήσεις μας. Θα ανοίξει ανεπανόρθωτες και πολύ σοβαρές πληγές στις διμερείς σχέσεις μας", είπε ο Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε "ρατσιστικό, μεροληπτικό και ξενοφοβικό" το νομοσχέδιο αυτό το οποίο θα προωθηθεί στη γαλλική Γερουσία για να συζητηθεί το 2012.

Όπως είπε ο Ερντογάν, η Τουρκία αποφάσισε να ματαιώσει όλες τις συναντήσεις με Γάλλους αξιωματούχους και να "παγώσει" την πολιτική και στρατιωτική συνεργασία της με το Παρίσι. Επιβεβαίωσε ότι θα ανακληθεί για διαβουλεύσεις ο Τούρκος πρεσβευτής στη Γαλλία και ανακοίνωσε ότι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ακυρώνονται οι στρατιωτικές ασκήσεις που επρόκειτο να γίνουν από κοινού με τις γαλλικές δυνάμεις.

"Δεν έχουμε γενοκτονίες στην ιστορία μας. Θα πούμε (στον κόσμο) τις γαλλικές θηριωδίες που έχουν ξεχαστεί", είπε ο Ερντογάν.

Εκτός των άλλων, τα γαλλικά στρατιωτικά αεροσκάφη δεν θα επιτρέπεται πλέον να πετούν πάνω από τον τουρκικό εναέριο χώρο και τα γαλλικά πλοία δεν θα μπορούν να ελλιμενίζονται σε τουρκικά λιμάνια. Όλες οι στρατιωτικές, πολιτικές, οικονομικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές, επισκέψεις και συναντήσεις επιτροπών ματαιώνονται.

Ο Ερντογάν διευκρίνισε ότι μια συνάντηση οικονομικής συνεργασίας που ήταν προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο ακυρώνεται επίσης.

Βαθμολογήστε το:
Πρόσφατα σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια. Μπορείτε να είστε ο πρώτος που θα απαντήσει.