ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

Η Γαλλία ενέκρινε το σχέδιο νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Τελευταία ενημέρωση 23.Δεκεμβρίου.2011


Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε σήμερα το σχέδιο νόμου που καθιστά ποινικό αδίκημα την άρνηση της αναγνώρισης ως γενοκτονίας της μαζικής σφαγής το 1915 των Αρμενίων από τους Τούρκους Οθωμανούς, παρά τις απειλές και την αγανάκτηση της Τουρκίας και την παρουσία πολλών χιλιάδων διαδηλωτών έξω από την Εθνοσυνέλευση.

Το σχέδιο νόμου υιοθετήθηκε από πολύ μεγάλη πλειοψηφία των περίπου πενήντα βουλευτών που ήταν παρόντες, ενώ περίπου 6 ψήφισαν κατά.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο έχει δημιουργήσει ένταση ανάμεσα στο Παρίσι και την Άγκυρα, θα κατατεθεί στη συνέχεια στη Γερουσία, όπου θα συζητηθεί το 2012.

Οι υποστηρικτές του εκφράζουν την ελπίδα ότι θα υιοθετηθεί και από τη Γερουσία πριν από την διακοπή των εργασιών του γαλλικού κοινοβουλίου στα τέλη του Φεβρουαρίου ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Ικανοποιμήνο το Γερεβάν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Έντουαρντ Ναλμπαντιάν εξέφρασε σήμερα την "ευγνωμοσύνη" της χώρας του στη Γαλλία μετά την ψήφιση από την γαλλική βουλή ενός νομοσχεδίου που ποινικοποιεί την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1915 σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Θέλω για άλλη μια φορά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στις αρχές της Γαλλίας, την εθνοσυνέλευση [κάτω βουλή] και το γαλλικό λαό", δήλωσε ο αρμένιος ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Γαλλία εξαιτίας της ψήφισης του νομοσχεδίου που αναμένεται να προκαλέσει σειρά αντιποίνων από την Άγκυρα.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στη Γερουσία το 2012 και οι υποστηρικτές του ελπίζουν ότι θα έχει γίνει νόμος του κράτους προτού το κοινοβούλιο διακόψει τις εργασίες του το Φεβρουάριο, ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Βαθμολογήστε το:
Πρόσφατα σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια. Μπορείτε να είστε ο πρώτος που θα απαντήσει.