ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

Γαλλία: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Τελευταία ενημέρωση 22.Δεκεμβρίου.2011


Σήμερα πραγματοποιείται στη γαλλική Εθνοσυνέλευση η κρίσιμη ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που προβλέπει την ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Αναλυτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση που το νομοσχέδιο ψηφιστεί, οι σχέσεις της Άγκυρας με το Παρίσι θα "παγώσουν".

H Γαλλία έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων από το 2001. Σήεμρα η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει εάν η άρνησή της θα διώκεται και από τον νόμο – με προβλεπόμενη ανώτατη ποινή κάθειρξης ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ. Το νομοσχέδιο συντάχθηκε στη νομοθετική βάση της ποινικοποίησης της άρνησης του Ολοκαυτώματος, την οποία έχει υιοθετήσει η Γαλλία από το 1990.

Ο τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, έχει ήδη καλέσει τη γαλλική ηγεσία να αντιταχθεί στο νομοσχέδιο, ενώ ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έχει προειδοποιήσει τη Γαλλία με βαρύτατες, μη αναστρέψιμες συνέπειες εφόσον εγκριθεί η νομοθεσία.

Σε επιστολή του προς τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί την περασμένη εβδομάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η προτεινόμενη νομοθεσία είναι «εχθρική» και στοχοποιεί άμεσα την Τουρκία και τους Τούρκους που ζουν στη Γαλλία.

Αναμένεται να δούμε το αποτέλεσμα και τις συνέπειες αυτού.

Βαθμολογήστε το:
Πρόσφατα σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια. Μπορείτε να είστε ο πρώτος που θα απαντήσει.