ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

Νέες ανακαλύψεις κάτω από τον πάγο της Ανταρκτικής.

Τελευταία ενημέρωση Φεβ 2012


Μετά από 15 χρόνια εντατικής και επίμονης εργασίας και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, Ρώσοι επιστήμονες κατάφεραν μέσο γεώτρησης 4.000 χμ. στρώματος πάγου, να φτάσουν στην επιφάνεια της μεγαλύτερης λίμνης της Ανταρκτικής.

Σκοπός της Ρώσικης ερευνητικής ομάδας είναι να μελετήσει το οικοσύστημα της λίμνης Βοστόκ, το οποίο είναι σε απομόνωση κάτω από χιλιόμετρα πάγου εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Πρόκειται για μια από τις 300 αφανείς λίμνες της Ανταρκτικής, που ενώ έχουν παγιδευτεί κάτω από τους πάγους διατηρούνται σε υγρή κατάσταση εξαιτίας της θερμότητας που έρχεται από το κέντρο της γης.

Οι φυσαλίδες αερίου από την επιφάνεια της λίμνης θα δώσουν πληροφορίες σχετικά με την ιστορική αλλαγή του κλίματος και ίσως να αποτελέσουν το κλειδί για μελλοντική έρευνα για το κλίμα του πλανήτη.

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει επίσης να βρει και μορφές μικροβιακής ζωής οι οποίες κρύβονται μέχρι σήμερα μέσα σε ένα οικοσύστημα ηλικίας 20 εκ. ετών. 

Ωστόσο οι επιστήμονες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό πρόβλημα, αυτό της πιθανής μόλυνσης του ευαίσθητου οικοσυστήματος της λίμνης Βοστόκ από τα υγρά των μηχανημάτων που θα χρησιμοποιηθούν στην έρευνα του βυθού.

Βαθμολογήστε το:
Πρόσφατα σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια. Μπορείτε να είστε ο πρώτος που θα απαντήσει.