ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

Σύσκεψη για το παραεμπόριο

Τελευταία ενημέρωση Μαρ 2012


Τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί στην ομαλή λειτουργία της τοπικής αγοράς το παραεμπόριο, το οποίο υφίσταται σε πολλούς κλάδους της οικονομίας αναδείχθηκαν στην πολύωρη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου  κ. Μανώλης Αλιφιεράκης με τους εκπροσώπους  όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα ΚΑΡΟΥΖΟΥ του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα όπως οι ελλείπεις  έλεγχοι στις πύλες εισόδου του νησιού και στις λαϊκές αγορές, το παράνομο πλανόδιο εμπόριο, η άνευ αδείας παροχή υπηρεσιών και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για τους πολίτες, η χρήση παραποιημένων προϊόντων  κ.α.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Αντιπεριφεριάρχης  Ηρακλείου κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου, κ. Αριστείδης Μπολάκης υπεύθυνος Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος & Πρασίνου, o Πολιτικός Προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Δήμου Ηρακλείου κ. Στρατής Δαγκωνάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Θωμάς Χαριτάκης, εκπρόσωποι της ΟΕΒΕΝΗ, του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου, του Τελωνείου, του Λιμεναρχείου, του ΟΛΗ,  καθώς και οι Πρόεδροι των Τμημάτων του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Κατά την έναρξη της συζήτησης ο κ. Μανώλης Αλιφιεράκης  ανέφερε ότι το παραεμπόριο είναι ένα θέμα το οποίο το Επιμελητήριο αναδεικνύει συστηματικά, ως μείζον πρόβλημα για την ελληνική οικονομία, για τις νόμιμες επιχειρήσεις, για την ασφάλεια και το συμφέρον των καταναλωτών. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου πρόσθεσε  επίσης «Αίτημά μας  είναι η εφαρμογή της  νομοθεσίας για τον έλεγχο του παραεμπορίου, και η εντατικοποίηση των ελέγχων στο νομό, προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο. Επίσης πρέπει όλοι μας να ενεργήσουμε συντονισμένα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την αιρετή Περιφέρεια, το ΣΔΟΕ και τους Δήμους, και να φροντίσουμε για την κατάρτιση ενός συνολικού, κοινού, σχεδίου δράσης για την καταστολή του παραεμπορίου, στο πλαίσιο του οποίου ο κάθε φορέας θα συμπληρώνει τον άλλο και θα υπάρχει διαρκής ροή της πληροφορίας για την αξιολόγηση εκτέλεσης του σχεδίου».

Οι εκπρόσωποι των φορέων κατέθεσαν προτάσεις για τον περιορισμό του φαινομένου και ανέδειξαν την αναγκαιότητα συστράτευσης - Δημοτικής Αστυνομίας, Λιμεναρχείου και ελεγκτικών μηχανισμών της Περιφέρειας – καθώς  και επιμονής σε στοχευμένες δράσεις για να υπάρξουν σοβαρά αποτελέσματα.

Ο Αντιπεριφεριάρχης  Ηρακλείου κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης  παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καταγγελίες για εκτεταμένο παραεμπόριο και δεσμεύτηκε ότι τα μικτά κλιμάκια θα πυκνώσουν τους ελέγχους και θα κάνουν άτακτες εφόδους στα λιμάνια περιφερείας.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Αριστείδης Μπολάκης, δεσμεύτηκε ότι το πρόβλημα λειτουργίας των λαϊκών αγορών θα λυθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο εφόσον οριστικοποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο.

Βαθμολογήστε το:
Πρόσφατα σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια. Μπορείτε να είστε ο πρώτος που θα απαντήσει.