ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

Το Επιμελητήριο Ηρακλείου στο 3ο Forum Εργασίας του ΟΑΕΔ

Τελευταία ενημέρωση Μαρ 2012


Με δικό του περίπτερο συμμετείχε το Επιμελητήριο Ηρακλείου στην Εκδήλωση «3ο  Forum Εργασίας» που διοργάνωσε ο  ΟΑΕΔ το Σάββατο 10 Μαρτίου 2012 στο Ηράκλειο. Στη διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης.

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ
κου Μανώλη Αλιφιεράκη 


Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να συγχαρώ την Διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού για την πρωτοβουλία της, να διοργανώσει αυτήν την εκδήλωση πάνω σε ένα σημαντικό θέμα προβληματισμού για την οικονομία και την κοινωνία. Ένα θέμα που τίθεται σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο προβληματισμός σχετικά με την ανεργία και την απασχόληση. Πρόκειται δε, για μια εκδήλωση που δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο επίκαιρη, μιας και μόλις χθες ανακοινώθηκε από την ελληνική στατιστική αρχή ότι τον Δεκέμβριο του 2011 η ανεργία στη χώρα ανήλθε στο 21%, έναντι 14,8% τον Δεκέμβριο του 2010 και 20,9% τον Νοέμβριο του 2011.  Ειδικά στην Κρήτη φτάσαμε στο 17,7% από 14,3. Το σύνολο των ανέργων κατά τον Δεκέμβριο του 2011 ξεπέρασε το ψυχολογικό φράγμα του ενός εκατομμυρίου, και συγκεκριμένα ανήλθε σε 1.033.507 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.424.562 άτομα. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 334.445 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2010 (μείωση 7,9%) και κατά 1.950 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2011 (μείωση 0,05%).  Δηλαδή, κάθε μέρα του 2011 σχεδόν 1.000 άτομα έχαναν τη δουλειά τους.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η ύφεση έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα, και η ανεργία και η φτώχεια διευρύνονται εξαιρετικά επικίνδυνα για την κοινωνική συνοχή. Εξαιρετικά ανησυχητικό δε, είναι ότι ως μεγάλο θύμα της ανεργίας εμφανίζονται οι νέοι. Στους νέους ηλικίας από 15 έως 24 ετών, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 51,1% τον Δεκέμβριο, ενώ η δεύτερη πληθυσμιακή ομάδα που πλήττεται σοβαρά από την ανεργία είναι οι νέοι ηλικίας 25-34 ετών, με ποσοστό 28,7.

Στις σημερινές συνθήκες, η αγορά εργασίας, τόσο της Ελλάδας όσο και γενικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και στις επιπτώσεις της κρίσης. Το κοινωνικό κράτος αποδομείται σταθερά, και για τους νέους διαμορφώνεται ένα ζοφερό περιβάλλον μέσα από αποτυχημένες προσπάθειες να αναπτυχθεί ένα αυτάρκες, υγιές και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Οι νέες γενιές καλούνται να επιβιώσουν μέσα σε μια κοινωνία ακραίου ανταγωνισμού, στερούμενες τη θαλπωρή και την ασφάλεια των συλλογικών ρυθμίσεων, ενώ οι ανισότητες τείνουν να λάβουν γιγαντιαίες διαστάσεις. Καθήκον μας είναι να παρέχουμε ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας σε όλους όσοι βιώνουν την πίεση που προκαλείται, χωρίς από την άλλη να διακυβεύουμε την οικονομική αποτελεσματικότητα. Απαιτούνται ενέργειες στοχευμένες,  ενώ είναι ζωτικής σημασίας να καθιερωθούν μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας. Μέτρα για την αντιστροφή του επιχειρηματικού κλίματος που αν μη τι άλλο την παρούσα χρονική στιγμή είναι εξόχως αρνητικό. 

Είναι ασφαλώς αναγκαία και χρήσιμη η αναδιάρθρωση του συνολικού δημόσιου χρέους μας, πιο κρίσιμη όμως, για το μέλλον του τόπου, θεωρούμε την αναδιάρθρωση του παραγωγικού μας δυναμικού, την ανάταξη της οικονομίας, την έξοδο από το στασιμοπληθωρισμό και κυρίως, την αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας που υποσκάπτει την κοινωνική γαλήνη.  Φοβούμαι ότι τώρα με την ανεργία να ξεπερνά  το 20% του ενεργού πληθυσμού, ο κίνδυνος ρήξης της κοινωνικής συνοχής είναι άμεσος.

Φίλες και φίλοι,

Το Επιμελητήριο Ηρακλείου έδειχνε και δείχνει έμπρακτα το ειδικό του ενδιαφέρον για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η προώθηση της απασχόλησης. Αυτό το ενδιαφέρον το μοιραζόμαστε, με το Δήμο Ηρακλείου και είναι ένας κοινός τόπος αναζήτησης και πρωτοβουλιών. Γι αυτό και αποφασίσαμε να έχουμε μια κοινή παρουσία στην σημερινή εκδήλωση. Στο περίπτερό μας θα δείτε μια ηλεκτρονική εφαρμογή που έχει αναπτύξει ο Δήμος Ηράκλειου και που αφορά σε μια πρωτοποριακή υπηρεσία που έρχεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Πρόκειται για την ηλεκτρονική πλατφόρμα workfinder την οποία σας προσκαλώ να δοκιμάσετε στο περίπτερο μας. Στόχος της είναι να στηρίξει και να ενθαρρύνει το τοπικό εργατικό δυναμικό και να ενισχύσει την επιχειρηματική πρωτοβουλία, προσεγγίζοντας τον κάθε ενδιαφερόμενο ως ξεχωριστή προσωπικότητα με ιδιαίτερες ανάγκες και επιθυμίες.

Εξειδικευμένα στελέχη, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα της εργασίας, αξιοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία και τις ευκαιρίες που δίνουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα για να βοηθήσουν τους πολίτες που ψάχνουν για δουλειά και τους επιχειρηματίες να βελτιώσουν την επιχείρησή τους.

Στο Επιμελητήριο Ηρακλείου προσεγγίζουμε το θέμα από τη σκοπιά του επιχειρηματία. Ποια είναι η ανάγκη της επιχείρησης σε ανθρώπινο δυναμικό, και πως αυτή η ανάγκη θα καλυφθεί γρηγορότερα και επαρκέστερα. Και η εμπλοκή μας δεν σταματά εκεί. Συμμετέχουμε στα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση για την καταπολέμηση της ανεργίας. Ένα πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για ανέργους, με την ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων για τη δημιουργία Αναπτυξιακών Συμπράξεων στην Περιφέρεια Κρήτης. Στα τοπικά σχέδια, μέσα από δράσεις κατάρτισης, επιμόρφωσης, και εκπαιδευτικής επαγγελματικής πρακτικής άσκησης, οι ωφελούμενοι θα είναι σε θέση να αποκτήσουν δεξιότητες που θα καλύψουν τις διαπιστωμένες ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων που θα τους προσλάβουν. Τα Τοπικά σχέδια περιλαμβάνουν δράσεις όπως εκπαιδευτική πρακτική άσκηση σε ιδιωτική επιχείρηση, εκπόνηση business plan, εξειδικευμένες υπηρεσίες αξιολόγησης και έρευνας για εκκίνηση επιχειρήσεων, παροχή υποστήριξης σε νομικά και φορολογικά θέματα κλπ.

Φίλες και φίλοι,
Μια από τις άμεσες συνέπειες της κρίσης είναι και η έξαρση της ανεργίας, γι’ αυτό και όλες οι προσπάθειές μας πρέπει να είναι στραμμένες στην αγορά εργασίας. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα ένα πρόβλημα που αφορά τη ζωή μας, αφορά την καθημερινότητά μας, αφορά τις ευαισθησίες μας. Ανεργία, έλλειψη δουλειάς, σημαίνει ποιοτική έλλειψη ελευθερίας, σημαίνει ότι πλήττεται το ζωτικό σου δικαίωμα στην παραγωγή, στη ζωή, στην κοινωνία. Αυτό που με προβληματίζει περισσότερο από όλα είναι το κύμα φυγής από τη χώρα των νέων και δημιουργικών ανθρώπων. Φυγή προς το εξωτερικό, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη και επαγγελματική διέξοδο.

Η εργασιακή κατάσταση, που βιώνουν, άλλωστε είναι αποκαρδιωτική, γεμάτη αδιέξοδα και απογοήτευση. Για αυτό και πρέπει να αναλάβουμε όλοι μας πρωτοβουλίες για την αναστροφή του κλίματος. Να προσφέρουμε ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους. Να αξιοποιήσουμε τα προσόντα τους, να τους εμπιστευτούμε , να ακούσουμε τις ανησυχίες και τις ανασφάλειες τους. Ότι κάνουμε πρέπει να είναι  σαφές ότι απευθύνεται προς τους νέους ανθρώπους. Με αυτούς θα οικοδομήσουμε, θα πετύχουμε τους στόχους μας. Γιατί  τελικά, η κατακλείδα είναι ότι με την κρίση και τις λύσεις που προωθούνται  υποθηκεύεται το μέλλον και τα όνειρα της νέας γενιάς για μια καλύτερη ζωή.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Βαθμολογήστε το:
Πρόσφατα σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια. Μπορείτε να είστε ο πρώτος που θα απαντήσει.