ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

Καλλιέργεια γλυκού σόργου, Ιδανική για παραγωγή βιοαιθανόλης

Τελευταία ενημέρωση Μαρ 2012


Μόνο το θεσμικό πλαίσιο που θα ενισχύσει την παραγωγή βιοαιθανόλης και τη χρήση της ως καύσιμο λείπει πλέον από την Ελλάδα, για να μπορέσει να γίνει μία πρώτη σοβαρή επένδυση.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, το πιο γνωστό πανευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα για τη βιοαιθανόλη, που έχει ως αφετηρία του την καλλιέργεια του γλυκού σόργου και ονομάζεται «Sweethanol» έχει και ελληνικές συμμετοχές.

Τα αποτελέσματά του, μάλιστα, σύμφωνα με τον διευθυντή της Αναπτυξιακής Α.Ε. Ο.Τ.Α. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Ιάκωβο Σαρηγιάννη, είναι ενθαρρυντικά, ιδιαίτερα μετά την πρόοδο της τεχνολογίας για μικρές μονάδες μετατροπής σακχάρων από γεωργικά προϊόντα σε αλκοόλη για χρήση ως καύσιμο.

Πριν από μερικά χρόνια, όταν η ΕΒΖ είχε αποφασίσει να μετατρέψει τα δύο εργοστάσιά της σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης, η τεχνολογία δεν είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε σήμερα να είναι εφικτή η δημιουργία μικρότερων μονάδων, που θα βρίσκονται κοντά στις περιοχές καλλιέργειας. Αυτό είναι και το στοίχημα που βάζει το πρόγραμμα «Sweethanol», να δημιουργήσει μία πιο αειφόρα διαχείριση του γλυκού σόργου για την παραγωγή βιοκαυσίμου, χωρίς να διαταράσσεται η διατροφική ισορροπία του πλανήτη.

Τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος, όπως παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ειδικής ημερίδας στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της Agrotica, έδειξαν στους παρευρισκόμενους πόσο συμφέρει η επένδυση στη βιοαιθανόλη από γλυκό σόργο, με την προϋπόθεση, όμως ότι θα καταστεί δυνατή η χρήση της στα αυτοκίνητα, όπως γίνεται με το βιοντίζελ. Ουσιαστικά ο κ. Σαρηγιάννης πρότεινε να γίνουν οι εξής κινήσεις στην περίπτωση της Ελλάδας:

 • Ανάπτυξη μικρού και μεσαίου μεγέθους μονάδων παραγωγής βιοαιθανόλης, που βρίσκονται κοντά στα κέντρα παραγωγής πρώτης ύλης και με εύκολη πρόσβαση σε λιμενικές εγκαταστάσεις.
   
 • Καθιέρωση ελαχίστου ποσοστού ανάμιξης της βιοαιθανόλης στα καύσιμα κίνησης.
   
 • Καθιέρωση της υποχρέωσης αγοράς της εγχώριας παραγόμενης βιοαιθανόλης από τα διυλιστήρια.
   
 • Θέσπιση φορολογικών κινήτρων για τους παραγωγούς βιοαιθανόλης.

Όσον αφορά το πόσο συμφέρει από το σιρόπι του σόργου να παράγεται βιοκαύσιμο, στον διπλανό πίνακα φαίνονται ξεκάθαρα οι διαφορές στην απόδοσή του σε σχέση με τις άλλες καλλιέργειες, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Κ. Δήμας, αναπληρωτής καθηγητής Τεχνολογίας Γεωπονίας Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης.

Στα πλεονεκτήματά του, λοιπόν, συγκαταλέγονται:

 • Αντοχή σε συνθήκες καταπόνησης (αλατότητας και περιορισμένης υγρασίας)
   
 • Ανθεκτικότητα σε υψηλές θερμοκρασίες
   
 • Ανθεκτικότητα στην ξηρασία
   
 • Ανεκτικότητα στην υπερβολική υγρασία
   
 • Αντοχή στο πλάγιασμα και σε ορισμένες ασθένειες (βελτιωμένες ποικιλίες)

Τα μειονεκτήματά του είναι:

 • Εξαντλεί την εδαφική υγρασία, τα θρεπτικά στοιχεία και υποβαθμίζει την δομή του εδάφους.
   
 • Τα φυτικά υπολείμματα ευνοούν την ανάπτυξη των μικροοργανισμών του εδάφους που ανταγωνίζονται τις επόμενες καλλιέργειες για το άζωτο.
   
 • Τα φυτικά υπολείμματα ορισμένων ποικιλιών επηρεάζουν την ανάπτυξη μερικών καλλιεργούμενων φυτών (αλληλοπάθεια)

Προϋπόθεση για να συμφέρει τον παραγωγό η καλλιέργειά του είναι ότι θα αξιοποιηθεί τόσο για βιοκαύσιμο (χυμός) όσο και για βιομάζα (φύλλα και υπολείμματα):

 • Οι αποδόσεις σε βιομάζα κυμαίνονται από 1,8 έως και 10 τόνους/στρέμμα.
   
 • Η περιεκτικότητα σε χυμό από 65 έως 80%
   
 • Η περιεκτικότητα σακχάρων στο χυμό κυμαίνεται από 9 έως 15%
   
 • Η απόδοση σε ζάχαρη από 360 έως 4.500 κιλά/στρέμμα.
   
 • Με τη ζύμωση μπορεί να παραχθούν 380-560 λίτρα/στρέμμα βιοαιθανόλη

Σε πειραματικούς αγρούς στο βόρειο Έβρο η βιομάζα έφτασε τους 12 τόνους/στρ., τα ζάχαρα στο 10% και η βιοαιθανόλη στα 700 λ./στρ. Τα αποτελέσματα από την πιο πρόσφατη πειραματική καλλιέργεια στην Κεντρική Μακεδονία έδειξαν ότι το συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιοποίηση εδαφών σε περιοχές με μειωμένες εισροές νερού άρδευσης, όπως υποστήριξε ο κ. Δήμας, ενώ πρόσθεσε ότι «οι ποικιλίες Sugar graze, Uria και M-81E παρέχουν τη μεγαλύτερη απόδοση σε βιομάζα και βιοαιθανόλη».

Η Στέλλα Μπεζεργιάννη, χημικός μηχανικός – ερευνήτρια του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, παρουσίασε τις μετρήσεις για την «αειφορία» του γλυκού σόργου, που είχαν γίνει με τη συμμετοχή της σε ερευνητική εργασία, η οποία δημοσιεύτηκε σε συνέδριο στο Ρότερνταμ το 2009. Εν συντομία αναφέρει ότι το γλυκό σόργο έχει το μεγαλύτερο δείκτη αειφορίας, που φτάνει το 75%  ενώ ακολουθούν η αγκινάρα (70%) το τεύτλο (65%) και τα υπόλοιπα ενεργειακά φυτά και δημητριακά.

Τέλος, από τους μηχανολόγους μηχανικούς Κώστας Κωνσταντίνου και Ειρήνη Τσακιρίδου του Περιφερειακού Ενεργειακού Κέντρου Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσιάστηκε αναλυτικά μία ολοκληρωμένη περίπτωση για «Μεταποίηση του γλυκού σόργου σε σάκχαρα, αξιοποίηση βιομάζας και μονάδες μετατροπής σακχάρων σε βιοαιθανόλη».

Βαθμολογήστε το:
Πρόσφατα σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια. Μπορείτε να είστε ο πρώτος που θα απαντήσει.