ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

Αλλάζουν τα σχέδια της ΕΑΣ Ηρακλείου για α’ βάθμιο συνεταιρισμό

Τελευταία ενημέρωση Φεβ 2012


«Καταρρέουν» όπως φαίνεται τα σχέδια της Ένωσης Ηρακλείου για τη δημιουργία ενός πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού σε όλο το νομό. Ήδη οι τρεις Ενώσεις του νομού Ηρακλείου (Πεζών Μεσαράς και Μονοφατσίου) αποφάσισαν να δημιουργήσουν από μία πρωτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση.

Στις ΕΑΣ Μεσαράς και Μονοφατσίου έχουν ήδη γίνει γενικές συνελεύσεις των αντιπροσώπων όπου οι αποφάσεις λήφθηκαν ομόφωνα. Στην ΕΑΣ Πεζών επίσης θεωρείται δεδομένη η απόφαση της γενικής συνέλευσης και υπάρχει σχετική απόφαση Δ.Σ.  Επίσης θα υπάρξουν και άλλοι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί οι οποίοι δεν θα συγχωνευθούν με τις Ενώσεις στις οποίες ανήκουν. Για παράδειγμα ο αγροτοβιομηχανικός συνεταιρισμός Τυμπακίου (Ένωση Μεσαράς) αναμένεται να λειτουργήσει αυτόνομα.

Η Ένωση Ηρακλείου, να σημειωθεί, έχει αναθέσει σε εταιρεία τη σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας για τη μετατροπή της σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό.

Το θέμα το οποίο συζητείται περισσότερο από όλα μεταξύ των αγροτών στα χωριά είναι αυτό της εκ νέου καταβολής συνεταιριστικής μερίδας. Η πρόβλεψη για τη συγκέντρωση μετρητών από τις συνεταιριστικές μερίδες είναι θέμα που απασχολεί και τους συντάκτες των μελετών βιωσιμότητας. Πολύ περισσότερο όμως απασχολεί τους αγρότες οι οποίοι διερωτώνται πόσο θα είναι το ύψος τους και ποιος ο τρόπος καταβολής τους. Είναι πολύ πιθανό να παρακρατηθεί από την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, με τη σύμφωνη γνώμη όσων επιθυμούν να συμμετέχουν.

Ένα ακόμα θέμα που απασχολεί στα χωριά είναι τι θα γίνει με τις περιουσίες των πρωτοβάθμιων αγροτικών συνεταιρισμών οι οποίοι διαθέτουν σημαντικούς αποθηκευτικούς χώρους που κτίστηκαν όταν η σταφίδα ήταν στις δόξες της (1950-1980). Ιδιαιτέρως τα ακίνητα που βρίσκονται σε χωριά τα οποία ανήκουν τώρα στο δήμο Ηρακλείου έχουν σημαντική αξία. Προφανώς τα ακίνητα αυτά θα περάσουν στις  ιδιοκτησίες των νέων συνεταιρισμών.

Τέλος, οι υπάλληλοι των σημερινών πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών ανησυχούν για το εργασιακό μέλλον τους, αφού όπως φαίνεται θα κριθούν υπεράριθμοι.

Βαθμολογήστε το:
Πρόσφατα σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια. Μπορείτε να είστε ο πρώτος που θα απαντήσει.