ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

Τρόικα: Γρηγορότερα οι πληρωμές του κράτους

Τελευταία ενημέρωση Οκτ 2011


Μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες παρατηρεί η τρόικα και ζητά να γίνονται γρηγορότερα οι πληρωμές του κράτους.

Όταν λέμε ιδιώτες, δεν εννοούμε μόνο τις τράπεζες, αλλά και τις επιχειρήσεις, τους πολίτες και ειδικότερα τους αγρότες.

Είναι κοινώς γνωστό ότι μία σειρά από οργανισμούς του Δημοσίου (ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ) καθυστερούν να πληρώσουν ή να επιστρέψουν ποσά που οφείλουν στον ευρύτερο γεωργικό τομέα δημιουργώντας αρνητικές επιπτώσεις στη ρευστότητα της αγοράς.

Δεν ξεχνάμε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην επιτάχυνση των πληρωμών των άμεσων ενισχύσεων, αλλά στις αποζημιώσεις υπάρχει μεγαλύτερη καθυστέρηση, ενώ υπάρχουν πολλά επιμέρους ζητήματα οφειλών του κράτους που έχουν κρατήσει πάνω από ένα χρόνο.

Σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε στην «Καθημερινή» ο επικεφαλής της τρόικας και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ματίας Μορς, είπε συγκεκριμένα ότι «μας ανησυχούν πάρα πολύ οι καθυστερήσεις πληρωμών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γιατί έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Βλέπω δύο προτεραιότητες: Πρώτη, να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα αυξηθούν περαιτέρω οι οφειλές. Γι’ αυτό είναι σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται, για παράδειγμα, στον τομέα της δημόσιας υγείας, όπου υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών.

Δεύτερη, να μειωθούν οι υφιστάμενες οφειλές. Συμφωνήσαμε με την κυβέρνηση να μειωθούν αυτές οι οφειλές με τους νέους πόρους. Επίσης, πρόσφατα εντάξαμε τη μείωση των καθυστερήσεων των πληρωμών ως «κριτήριο επίδοσης» (σ.σ. για την αξιολόγηση και την καταβολή των δόσεων). Έτσι έχουμε έναν μηχανισμό, που θα εξασφαλίσει στην κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις πληρωμών στο μέλλον».

Βαθμολογήστε το:
Πρόσφατα σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια. Μπορείτε να είστε ο πρώτος που θα απαντήσει.