ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

 

 

Κούρεμα τόκων σε δάνεια και κάρτες

Τελευταία ενημέρωση Οκτ 2013


Νέες «δυναμικές» ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια -και πιστωτικές κάρτες- που θα περιλαμβάνουν ακόμα και «κούρεμα» σχεδιάζουν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το κούρεμα θα αφορά τους τόκους που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί λόγω καθυστέρησης της πληρωμής των δόσεων. Δηλαδή, στα νέα προγράμματα ρυθμίσεων θα «κουρεύονται» οι επιπλέον τόκοι, ενώ οι συνεπείς δανειολήπτες -που θα πληρώνουν στην ώρα τους τις δόσεις του ρυθμισμένου δανείου- θα έχουν πρόσθετο «κούρεμα» σε τμήμα των τόκων στο τέλος κάθε έτους.

Θα πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι όλες οι τράπεζες κατά περίπτωση προχωρούν σε «κούρεμα» και σε επιχειρηματικά δάνεια, το οποίο όμως δεν υπερβαίνει το 15% με 20% της οφειλής.

Επίσης συχνό είναι και το «κούρεμα» στα υπόλοιπα πιστωτικών καρτών, με τη διαφορά ότι στην περίπτωση αυτή ο οφειλέτης θα πρέπει να πληρώσει το πολύ σε 2-3 δόσεις το ποσό.

Σημειώνουμε ότι η BlackRock ολοκλήρωσε τον έλεγχο του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών και μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχει παραδώσει στην ΤτΕ την έκθεση αξιολόγησης, όπως και τις προτάσεις της για τις καλύτερες πρακτικές (που εφαρμόζονται διεθνώς) για τη ρύθμιση των καθυστερούμενων δανείων. Και θα πρέπει να σημειώσουμε πως πολλά από τα μοντέλα που εφαρμόζονται στο εξωτερικό περιλαμβάνουν και μερικό «κούρεμα» της οφειλής.

Στη συνέχεια η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών θα επιλέξουν εκείνα τα μοντέλα ρυθμίσεων που ταιριάζουν καλύτερα στα ελληνικά δεδομένα.

Στις προτάσεις τους οι ελεγκτές της Blackrock θα κάνουν λόγο για «βιώσιμες ρυθμίσεις». Ο στόχος τους διπλός: τα «κόκκινα» δάνεια να επανέλθουν σε καθεστώς ενήμερων και κυρίως να διασφαλιστεί ότι οι δανειολήπτες θα συνεχίσουν να τα αποπληρώνουν κανονικά.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι πολλά θα εξαρτηθούν και από τις αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα των πλειστηριασμών. Αν δηλαδή θα υπάρξει σταδιακή απελευθέρωση από τις αρχές του 2014 ή θα συνεχιστεί το «πάγωμα» για τουλάχιστον 6 μήνες ακόμα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η BlackRock επιδιώκει οι τράπεζες να προχωρήσουν σε αποτελεσματικά μοντέλα ρυθμίσεων, ώστε να υπάρξει ουσιαστική επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου των επισφαλειών.

πηγή: ημερησία

Βαθμολογήστε το:
Πρόσφατα σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια. Μπορείτε να είστε ο πρώτος που θα απαντήσει.