ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

Βιολογικά fast food πολυτελείας

Τελευταία ενημέρωση Τρίτη, 5 Ιουλίου 2011 12:07:26 μμ


Την τελευταία δεκαετία παρατηρείται στη Γερμανία ένα μπουμ στα ‘βιολογικά ταχυφαγεία πολυτελείας’. Στο Αμβούργο, το Μόναχο, το Βερολίνο και την Κολωνία υπάρχουν ήδη επιτυχημένες αλυσίδες.

Μέχρι τώρα το σύνθημα των γερμανικών φαστφούντ και των αμερικανικών προτύπων τους ήταν «γρήγορα, φθηνά, χορταστικά».
Τα βιολογικά ταχυφαγεία πολυτελείας επιμένουν όμως στο «γρήγορα, φρέσκα, βιολογικά, σε όμορφο περιβάλλον».

Στα πιο γνωστά βιολογικά φαστφούντ της Κολωνίας με την επωνυμία «Ο κεφάτος Χανς» φτιάχνουν μέχρι και 25 διαφορετικά χάμπουργκερ με φρέσκα λαχανικά, σαλάτες και σάλτσες. Οι πελάτες κάθονται μπροστά στον μπάγκο υπομονετικά και περιμένουν το χάμπουργκερ μέχρι και ένα τέταρτο.
Όλα είναι της ώρας. Εδώ περιμένουν οι πελάτες τα χάμπουργκερ και όχι τα χάμπουργκερ τους πελάτες. Οι τιμές κυμαίνονται από 5,80 μέχρι 8,40 για τα χάμπουργκερ. Αλλά και οι σαλάτες, τα αναψυκτικά (και εδώ βιολογικά ή εγχώριας παραγωγής) ακόμα και τα φρούτα, όταν προσφέρονται, είναι πιο τσουχτερά.
Τα υλικά, μοσχάρι, χοιρινό, πουλερικά, λαχανικά και φρούτα τα προμηθεύονται από κτηνοτροφικά συγκροτήματα παραγωγής βιολογικού κρέατος. Ορισμένα μάλιστα από τα ταχυφαγεία έχουν συστήσει συνεταιριστικές οργανώσεις με παραγωγούς βιολογικών προϊόντων από την περιοχή.
Αυτό ακριβώς το στοιχείο της χρήσης προϊόντων τοπικής βιολογικής παραγωγής προβάλλεται ιδιαίτερα από τις αλυσίδες των πολυτελών ταχυφαγείων.
Ταυτόχρονα οι χώροι που χρησιμοποιούν είναι συνήθως μικροί, με 20-25 καθίσματα και τραπεζάκια με γούστο. Τα περισσότερα είναι δημιουργήματα νεαρών επιπλοποιών της περιοχής, πολλές φορές μάλιστα και βραβευμένα σε εκθέσεις και διαγωνισμούς.
 Η άλλη γνωστή αλυσίδα «Freddy Schilling» που έχει το όνομα του ιδρυτή της προβάλλει ιδιαίτερα τις νέες δημιουργίες σε αλλαντικά και αρτοσκευάσματα των Κολωνέζων κρεοπωλών και αρτοποιών. Ο χώρος του είναι απλός, κάτι μεταξύ παραδοσιακού κρεοπωλείου και εστιατορίου, αλλά με ιδιαίτερα προσεγμένο φωτισμό και πάγκο.
«Όλα αυτά προσελκύουν κατά 60% μέχρι και 75% γυναίκες», λέει ο υπεύθυνος μάνατζερ της επιχείρησης Ντάριους Πάνα, και συμπληρώνει ότι «ασφαλώς είναι ευπρόσδεκτες, διότι οι κυρίες είναι πόλος έλξης και για κυρίους».

Τη νέα αυτή τάση στη γερμανική γαστρονομία, που είναι πια της μόδας στους εναλλακτικούς κύκλους, αγκάλιασαν ήδη και κάποιοι, μεμονωμένοι κατ’ αρχήν, νεαροί Τούρκοι γαστρονόμοι. Και μάλιστα πήγαν πιο μακριά: έχουν μεν βιολογικά ταχυφαγεία πολυτελείας, αλλά με την γκάμα των δικών τους σπεσιαλιτέ, το δικό τους ντεκόρ και το δικό τους γούστο. Τα πιάτα είναι παραδοσιακοί τούρκικοι μεζέδες της ώρας και φρεσκότατες σαλάτες.

Βαθμολογήστε το:
Πρόσφατα σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια. Μπορείτε να είστε ο πρώτος που θα απαντήσει.