ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

600 νέα είδη ζώων βρέθηκαν στη Μαδαγασκάρη!

Τελευταία ενημέρωση Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2011 12:30:41 μμ


    

Όποιος ψάχνει, βρίσκει! Μέσω συστηματικής εξερεύνησης όλων των δασών της Μαδαγασκάρης, επιστήμονες ανακάλυψαν από το 1999 μέχρι σήμερα, πάνω από 600 νέα είδη ζώων - συμπεριλαμβανομένων 41 θηλαστικών. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι σχεδόν όλα απειλούνται με εξαφάνιση.

Η Μαδαγασκάρη εδώ και πολλά χρόνια φημίζεται για την αξιόλογη χλωρίδα και πανίδα της, καθώς και για την πλειονότητα των ειδών που είναι ενδημικά στο νησί, δηλ. δεν ζουν σε κανένα άλλο μέρος της γης.

Το ποίο γνωστό είδος είναι οι ιδιόμορφοι λεμούριοι - πίθηκοι κατά το ήμισυ - αλλά και άλλα θηλαστικά, όπως πουλιά, ερπετά, αμφίβια και πολύ ιδιαίτερα φυτά.

Δύσκολα θα φανταζόταν κανείς ότι θα μπορούσαν να γίνουν νέες ανακαλύψεις στη Μαδαγασκάρη, δεδομένου του ότι το 90 τοις εκατό του αρχικού φυσικού κάλους έχει ήδη χαθεί και το έδαφος είναι σοβαρά αποψιλωμένο.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί έχοντας προαίσθημα ότι υπήρχαν πολύ περισσότερα είδη από αυτά που περιγράφονταν συνέχισαν την έρευνά τους. Η θεωρεία τους επιβεβαιώθηκε περίτρανα!

Από το 1999, ζωολόγοι και βοτανολόγοι, υπό την ηγεσία, μεταξύ άλλων, του διάσημου Αμερικανού βιολόγου Ράσελ Mittermeier, και με την υποστήριξη της  World Wildlife Fund (WWF) και της Conservation International, ανακάλυψαν 615 νέα άγνωστα είδη!

Ο αριθμός είναι ακόμα πιο αξιοσημείωτος, δεδομένου ότι η πρόσφατες ανακαλύψεις ειδών δεν είναι κάποια ασαφή μορφή ζωής που μόνο οι ειδικοί μπορούν να διακρίνουν. Ανακαλύφθηκαν 41 νέα θηλαστικά από τα οποία το 28 είναι είδη λεμούριων. Βρέθηκαν επίσης 61 ερπετά, 69 αμφίβια, 17 ψάρια και 385 είδη φυτών.

Στη Μαδαγασκάρη Ο Mittermeier και οι άλλοι ερευνητές επισκεπτόταν συστηματικά κάθε γωνιά του δάσους και διενεργούσαν στοχευμένη έρευνα τα τελευταία έντεκα χρόνια. Το αποτέλεσμα που προέκυψε μας αποδεικνύει με σαφήνεια ότι η εποχή των ανακαλύψεων δεν έχει τελειώσει ακόμα, τουλάχιστον όχι στις  τροπικές περιοχές.

Ανάμεσα στα μέχρι προσφάτως άγνωστα ζώα είναι και ένα από τα μικρότερα θηλαστικά του κόσμου. Ένα μικρό κόκκινο-καφέ ποντίκι λεμούριος με βάρος μόλις 30 γραμμάρια. Ένα άλλο αξιοσημείωτο εύρημα είναι ένα είδος μικρής σαύρας που μπορεί να αλλάζει το χρώμα της, όπως οι χαμαιλέοντες.

Μέχρι στιγμής, όπως είναι γνωστό, μόνο το αρσενικό αλλάζει χρώμα. Συνήθως είναι γκρι-καφέ και καμουφλάρεται για να προστατευτεί από τα αρπακτικά ζώα, αλλά όταν εμφανίζεται ένα θηλυκό παίρνει το δροσερό μπλε χρώμα της Μεσογείου.

Μεταξύ των νέων φυτών είναι και ένα εξαιρετικά σπάνιο, είδος γιγαντιαίου φοίνικα, το Tahinapalm που βρίσκεται μόνο στο Analalava District της βορειοδυτικής Μαδαγασκάρης. Σήμερα υπάρχουν μόνον 100 δέντρα. Το είδος αυτό μπορεί να φτάσει τα 18 μέτρα ύψος. Η πορεία της ζωής του είναι μοναδική - παράγει αμέτρητα λουλούδια και αμέσως μετά την καρποφορία του καταρρέει και πεθαίνει.

Η μείωση αυτή αντικατοπτρίζει δυστυχώς την κατάσταση για την  πλειοψηφία όλων των μορφών της ζωής στο νησί. Τα περισσότερα νέα είδη που πρόσφατα ανακαλύφθηκαν απειλούνται πιθανότατα με εξαφάνιση.

«Πάνω από το 90 τοις εκατό των δασών έχουν εξαφανιστεί τότε που ο άνθρωπος έφτασε στη Μαδαγασκάρη. Ωστόσο, ανακαλύπτουμε πάνω από 600 είδη, ένα την εβδομάδα, μέσα σε μόλις δέκα χρόνια. Αναρωτιέται κανείς πόσα είδη έχουν ήδη εξαφανιστεί χωρίς κανένας μας να μάθει ποτέ για την ύπαρξή τους », λέει ο Allan Carlson, υπεύθυνος της WWF Σουηδίας.

Τονίζει ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά από το 2009, όταν η χώρα του εκλεγμένου προέδρου Μαρκ Ραβαλομανάνα ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα. Ο Ραβαλομανάνα υποστήριξε ενεργά το έργο της διάσωσης της φύσης στη χώρα του, αλλά ο νέος πρόεδρος, Andry Rajoelina, πρώην disc-jockey, δεν είναι προς την ίδια κατεύθυνση.

- Ο Rajoelina επιτρέπει την λεηλασία των φυσικών πόρων ως ένα τρόπο χρηματοδότησης της κρατικής μηχανής. Η λαθροθηρία αυξάνεται καθώς επίσης και η εισβολή στις προστατευόμενες φυσικές περιοχές και τα εθνικά πάρκα. Το μέλλον είναι πολύ αβέβαιο. Μόνο το δέκα τοις εκατό του αρχικού δάσους παραμένει, και τώρα είναι εκεί και ροκανίζουν», λέει ο Allan Carlson.

Βαθμολογήστε το:
Πρόσφατα σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια. Μπορείτε να είστε ο πρώτος που θα απαντήσει.