ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

Το Ιταλικό ελαιόλαδο δίνει το παράδειγμα πως ποιότητα και μάρκετινγκ μπορούν να αυξήσουν την εμπορική αξία των προϊόντων

Τελευταία ενημέρωση Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010 8:13:45 πμ


  

Παράδειγμα προς μίμηση για τους ελληνικούς αγροτικούς συνεταιρισμούς μπορεί να αποτελέσει η περίπτωση του ιταλικού συνεταιρισμού «Agraria Riva del Garda», σε μια εποχή μάλιστα που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιθυμεί να «βγει» στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές με αιχμή του δόρατος την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων της μεσογειακής διατροφής. Μπορεί να προκαλεί έκπληξη, όμως αποτελεί πραγματικότητα. Ιταλοί παραγωγοί, μέλη συνεταιρισμού, παράγουν ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο το οποίο πουλάνε προς 540 ευρώ το κιλό, αν κάποιος αγοράσει το μπουκάλι στην ειδική συσκευασία μαζί με έναν τόμο της ιστορίας του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου της περιοχής στην οποία παράγεται. Το όνομά του είναι «Uliva 1111» ή όπως το επονόμασαν «σταγόνα πράσινου χρυσού».

Το γιατί είναι αυτονόητο. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι αν κάποιος θελήσει να αγοράσει ένα μπουκαλάκι των 0,250 του λίτρου πρέπει να το παραγγείλει από τώρα για του χρόνου. Κι αυτό γιατί το όνομά του εκφράζει και τον αριθμό των φιαλιδίων της ετήσιας παραγωγής, που είναι 1.111, και ήδη εξαντλήθηκαν προ πολλού.

Αυστηρές προδιαγραφές

Το ελαιόλαδο ΠΟΠ Garda Trentino παράγεται, επεξεργάζεται και συσκευάζεται αποκλειστικά και μόνο στην οριοθετημένη γεωγραφική ζώνη προέλευσης γύρω από την λίμνη Γκάρντα της βόρρειας Ιταλίας. Ο συνεταιρισμός «Agraria Riva del Garda» που παράγει το Uliva 1111 το παράγει με βάση πιο στενές προδιαγραφές από εκείνες του ΠΟΠ. Ειδικότερα οι προδιαγραφές του «Uliva 1111» προβλέπουν ότι οι ελιές πρέπει να παράγονται από επιλεγμένα δέντρα της τοπικής ποικιλίας Casaliva, να συλλέγονται με τα χέρια πρώιμα και να πατιόνται μέσα σε τέσσερις ώρες το πολύ από την συλλογή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνεταιρισμός είναι μια μικρή επιχείρηση με έδρα το χωριό Riva del Garda και διαθέτει εκτός από ελαιοτριβείο και οινοποιείο όπου παράγει εξαιρετικά κρασιά των χαρακτηριστικών ποικιλιών της περιφέρειας Trentino. Η περίπτωση ωστόσο του «Uliva 1111» είναι οπωσδήποτε ειδική. Δείχνει όμως ότι ακόμη και σε προϊόν που αποτελεί σχεδόν πρώτη ύλη, όπως το λάδι, η πολιτική της ποιότητας δίνει άπειρες δυνατότητες για την αξιοποίηση του προϊόντος.